Turški premier tujim veleposlanikom zagrozil z izgonom

Svet

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je nekatere tuje veleposlanike v državi danes opozoril, da bi jih lahko izgnali zaradi vpletenosti v "provokativna dejanja". Erdoganovo opozorilo je po poročanju tujih tiskovnih agencij povezano z izbruhom korupcijskega škandala, v katerega so vpleteni tesni sodelavci premiera in celo sinovi nekaterih ministrov.

Nekateri tuji veleposlaniki so vpleteni v provokativna dejanja, je v črnomorskem mestu Samsun dejal Erdogan in jih pozval, naj opravljajo svoje delo. "Ne rabimo vas obdržati tukaj," je še izjavil premier, čigar izjavo je predvajala turška televizija.

Erdoganove izjave, do katerih prihaja sredi obsežne preiskave o korupciji, v kateri so v Turčiji v torek priprli več kot 50 ljudi, so po poročanju medijev uperjene proti ameriškemu veleposlaniku Francisu Ricciardoneu. Ta naj bi nekaterim predstavnikom Evropske unije dejal, da je Washington opozoril turško banko v državni lasti Halkbank, naj prekine vezi z Iranom. Ricciardone je sicer prek Twitterja poročanje medijev danes zavrnil kot "neosnovane domneve".

Prvi mož Halkbank Suleyman Aslan je bil sicer med tistimi, ki so jih v torek priprli v okviru preiskave. Aslana pa so danes po poročanju turškega časnika Hurriyet obtožili zlorabe položaja zaradi sprejemanja podkupnin.

Denar skrival v škatlah za čevlje

Policija je na njegovem domu zasegla 4,5 milijona dolarjev v gotovini, skritih v škatlah za čevlje, so ta teden poročali turški mediji. Halkbank je bila v nekaterih krogih v ZDA deležna kritik zaradi domnevnih nezakonitih transakcij v Iran, vendar pa so to pri banki zanikali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med priprtimi v okviru preiskave so bili tudi sinovi nekaterih ministrov v Erdoganovi vladi. Dva od njih so sodniki v Carigradu danes obtožili posredovanja pri dajanju in sprejemanju podkupnin. Gre za sina notranjega ministra Barisa Gulerja in sina gospodarskega ministra Kaana Caglayjana, še poroča AFP.

Sin okoljskega ministra Erdogana Bayraktarja in župan enega od okrožij Carigrada, sicer član vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj, sta bila medtem izpuščena, vendar ne smeta zapustiti države, je še poročala Anatolija. Skupno so v okviru preiskave danes izpustili 33 oseb.

Gre za največji korupcijski škandal, povezan s sodelavci premiera Erdogana, ki je na oblasti od leta 2002. Erdogan je sicer preiskavo označil za "grdo operacijo" proti njegovi vladi.