Astronavta zunaj ISS popravljata pokvarjeno črpalko

Tehnologija

Ameriška astronavta na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) sta se danes podala na vesoljski sprehod, da bi zamenjala pokvarjeno črpalko za hlajenje na zunanji strani postaje. Popravila bodo sicer trajala več dni, astronavta pa naj bi ISS zapustila skupno trikrat.

Po navedbah ameriške vesoljske agencije Nasa je prva naloga astronavtov Mikea Hopkinsa in Ricka Mastracchioja odklopiti črpalko. Ta je odpovedala 12. decembra, verjetno zaradi pokvarjenega ventila. Črpalka za hlajenje v velikosti hišnega hladilnika skrbi za to, da oprema na vesoljski postaji ostane hladna.

Vesoljski sprehod sta začela ob enih popoldne po srednjeevropskem času, trajal pa naj bi šest ur in pol. Za veterana Mastracchioja bo to sicer že sedmi tovrstni sprehod, za Hopkinsa pa prvi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Naslednji vesoljski sprehod je predviden v ponedeljek, zadnji pa na božič.

Astronavta sta opremljena tudi s kamero, pričvrščeno na čeladi, s čimer so pri Nasi omogočili predvajanje operacije z njune perspektive v realnem času.

Zaradi okvare črpalke so morali porabo energije v ruskem delu vesoljske postaje močno znižati, da so lahko z energijo oskrbeli še ameriški modul. V japonskem in evropskem delu ISS so v ta namen izključili polovico naprav. Šestčlanska posadka na ISS po zagotovilih Nase ni v nevarnosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.