TUDI LUCIJSKA IN KOPRSKA PEKARNA NA 'ČRNEM' SEZNAMU INŠPEKTORJEV: Umazanija in mrčes, plesen v moki, slaba higiena zaposlenih

Slovenija

Tokrat moramo poročati o inšpekcijskem nadzoru pekarn, ki je pokazal 'umazano' realnost nekaterih pekov. Pri nadzoru so inšpektorji pri kar 34 odkrili napake – glodalci, mrčes, plesen, slaba hiegiena. Tri pekarno so celo začasno zaprli. Dva kršitelja so odkrili tudi na Obali. Gre za zapisnike inšpekcijskega nadzora iz leta 2018.

V pekarni, ki je morala začasno zapreti svoja vrata, so inšpektorji našli muhe in molje, ker okna niso bila pravilno zamrežena. Stenske površine, pomivalno korito, hladilniki in tla v skladišču so bili umazani, odprt je bil talni jašek za vodo. V omari, kjer so hranili olje, semena in sol, so inšpektorji našli ostanke hrane in umazanijo. Ostanke hrane so našli tudi v napravi za polnjenje krofov, nadev pa so hranili pri sobni temperaturi. Zaposleni niso imeli potrebnih soglasij glede bolezenskih znakov.

Druga pekarna, ki so jo zaprli, mora do ponovnega odprtja urediti dostop do umivalnika, zamenjati prodajne police, prebeliti stene, urediti delovno površino za pripravo sendvičev in postaviti fritezo za krofe na primerno mesto. V eni od pekarn so inšpektorji prepovedali uporabo moke iz dveh silosov, ki je bila skladiščena v plesnivem in vlažnem okolju. Sicer je bila najpogostejša kršitev pri pekih pomanjkljivo higiensko stanje.

Podrobneje smo pogledali pekarne, ki so na zemljevidu označene z rdečo barvo, kar pomeni, da so inšpektorji pri njih odkrili večje kršitve. Od štirih se kar tri nahajajo na Primorskem: v Kopru, Luciji in Postojni. Na zgornjem zemljevidu si je mogoče ogledati pekarne, v katerih so inšpektorji ugotovili kršitve, prav tako si je mogoče ogledati odločbe, ki so jih inšpektorji izdali v zvezi s kršitvami.

Podrobneje smo pogledali štiri primorske pekarne. Tole je izsek odločbe, ki jo je inšpektor izdal za pekarno v Luciji.

Večje kršitve je inšpekcijski nadzor pokazal tudi v Pekarni Center v Kopru.

Na črnem seznamu večjih kršiteljev je še pekarna v Postojni.

Pekarna v Ajdovščini, ki je poslovna enota izolskega podjetja, je na zemljevidu iznačena z rumeno barvo, kar pomeni, da kršitve niso tako hude kot v prejšnjih primerih.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija