TRUMP KOT PRVI AMERIŠKI PREDSEDNIK STOPIL NA KOREJSKA TLA: "To je bil zgodovinski, legendaren dan" (VIDEO)

Svet

Ameriški predsednik Donald Trump in severnokorejski voditelj Kim Jong-un sta se danes srečala na demilitariziranem območju, ki ločuje Severno in Južno Korejo. Voditelja sta se v obmejni vasi Panmunjom rokovala, Trump pa je nato kot prvi ameriški predsednik stopil na severnokorejska tla.

"Danes je velik dan za svet," je ob tem izjavil Trump. "Prestopiti to črto je velika čast, velik napredek je bil narejen, veliko prijateljstvo je bilo sklenjeno in to je še posebej veliko prijateljstvo," je dodal. Mladi severnokorejski diktator je pristavil, da jim bo "čudovit" odnos s Trumpom "omogočil premagati ovire", poročajo tuje tiskovne agencije.

Trump se je Kimu zahvalil, ker se je odzval njegovemu vabilu na Twitterju in se srečal z njim. "Če ne bi prišel, bi mediji zelo slabo poročali o meni," je izjavil. "To je bil zelo zgodovinski dan, legendaren dan," je po zgodovinskem srečanju izjavil Trump. Ob tem je napovedal, da bodo predstavniki ZDA in Severne Koreje v prihodnjih dveh ali treh tednih začeli pogovore o severnokorejskem jedrskem programu. Pogajalci bodo po njegovih besedah "začeli proces in videli bomo, kaj se bo zgodilo".

Trump je še povedal, da je severnokorejskega voditelja povabil v ZDA, in dodal, da se bo "to v nekem trenutku zgodilo". "Kadarkoli bo hotel. Menim, da bo to naslednji korak, bomo videli, kaj se bo zgodilo," je odgovoril na vprašanje novinarjev, ali je Kima povabil v ZDA. To je njuno tretje srečanje po prvem vrhu v Singapurju junija lani in drugem srečanju v Hanoju februarja letos. Voditelja bi lahko današnje srečanje izkoristila za oživitev zastalih pogajanj o jedrski razorožitvi Severne Koreje.

Trump je možnost srečanja s Kimom nakazal šele v soboto na vrhu skupine gospodarsko najmočnejših držav G20 v japonski Osaki, kjer je tvital o svojem prihajajočem obisku v Južni Koreji. Zapisal je, da bi se, ko bo že tam, lahko srečal s severnokorejskim voditeljem na demilitariziranem območju, da bi mu stisnil roko in ga pozdravil.

Danes je nato po pogovorih z južnokorejskim predsednikom Moon Jae-inom v Seulu srečanje potrdil. "Gremo na demilitarizirano območje ob meji in srečal se bom z voditeljem Kimom," je na novinarski konferenci dejal Trump. "Zelo se ga veselim," je povedal in dodal, da se bosta s Kimom zgolj na hitro rokovala in se pozdravila, ker se nista videla že od Vietnama.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija