TRUMP BO OPOLDNE PREDSTAVIL TEŽKO PRIČAKOVANI MIROVNI NAČRT: Palestinci so ga že vnaprej zavrnili

Svet

Ameriški predsednik Donald Trump bo danes opoldne po lokalnem času predstavil dolgo pričakovani novi bližnjevzhodni mirovni načrt ZDA. Palestinska stran je načrt že vnaprej zavrnila. Skrajna skupina Islamska država pa je somišljenike pozvala k napadom na Izrael.

Palestinci Trumpu očitajo, da se je s svojim načrtom postavil na izraelsko stran. Palestinski premier Mohamed Štaje je svetovno skupnost pozval, naj ukrepa proti načrtu, ki po njegovih besedah krši mednarodno pravo. Trump na drugi strani ocenjuje, da ima njegov načrt možnost za uspeh. V torek je izrazil prepričanje, da bodo Palestinci načrt podprli. Pred današnjo predstavitvijo načrta je Trump v torek v Washingtonu ločeno gostil izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in njegovega glavnega političnega tekmeca Benija Ganca, z Netanjahujem pa naj bi se danes vnovič srečal.

Po poročanju izraelskih medijev Trumpov bližnjevzhodni mirovni načrt predvideva priključitev judovskih naselbin na Zahodnem bregu in doline reke Jordan Izraelu. Preostali del Zahodnega brega naj bi bil del palestinske države. Jeruzalem naj bi ostal pod izraelskim nadzorom s simbolno prisotnostjo Palestincev. Izrael naj bi se umaknil iz palestinskih sosesk v Vzhodnem Jeruzalemu, ki naj bi postal prestolnica palestinske države. Načrt predvideva tudi, da Palestinci priznajo judovsko državo in Jeruzalem kot prestolnico Izraela. Predvideva tudi demilitarizacijo območje Gaze.

Izrael je med šestdnevno vojno leta 1967 med drugim osvojil Zahodni breg, Vzhodni Jeruzalem in Golansko planoto. Združeni narodi ta območja opredeljujejo kot zasedena. Trenutno tam v več kot 200 judovskih naselbinah živi več kot 600.000 Izraelcev. Palestinci si prizadevajo, da bi na Zahodnem bregu in Golanski planoti razglasili samostojno državo z Vzhodnim Jeruzalemom kot prestolnico.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija