TROP DIVJIH SVINJ PRESENETIL VOZNIKE NA KOPRSKI HITRI CESTI: V naletu udeležena vsaj štiri vozila, tri živali poginile

Kronika

Konec tedna, v noči s sobote na nedeljo, okoli 3. ure zjutraj, se je na hitri cesti pri Bertokih zgodila prometna nesreča, v kateri je bilo povoženih več divjih svinj. Te so pritekle na cesto, vanje pa so se zaleteli najmanj štirje avtomobili. Nastala je materialna škoda, tri živali so poginile.

S Policijske uprave (PU) Koper so nam sporočili, da je do nesreče prišlo zaradi tropa divjih svinj, ki so pri Bertokih pritekle na hitro cesto, vanje naj bi se nato zaleteli trije avtomobili. Pri tem nihče v vozilih ni bil poškodovan, nastala pa je materialna škoda. Kot so nam še pojasnili na PU Koper, niso izdali nobene kazni, v nesreči pa so bili udeleženi vozniki iz Dekanov, Kopra in Škofij.

Za ostale podrobnosti smo se obrnili na Dars, kjer so nam potrdili, da je šlo za trop divjih svinj. Prišlo je do naleta z divjo svinjo s približno petnajstimi mladiči, pri čemer so bili povoženi svinja in dva mladiča. Policija je za te tri poginule živali poklicala higienika, vzdrževalci Darsa pa so trupla umaknili izven cestišča in jih označili s stožcem. Enega od poškodovanih avtomobilov je morala odpeljati avtovleka. Po informacijah Darsa so bila v naletu udeležena še vsaj tri vozila, ki so potem naletela na povožene živali.

"Vsaj po dosedanjem pregledu žične ograje lahko zatrdimo, da ta ni poškodovana. Najverjetneje je trop divjih svinj zašel na hitro cesto na območju priključka Bertoki. Mladiči niso zašli oz. se razbežali še na drugo polovico hitre ceste - kar bi znova predstavljalo resno grožnjo naleta -, saj jim je to preprečila približno 80 cm visoka betonska ločilna ograja. Hitro cesto so zapustili na istem priključku, preko katerega so očitno tudi zašli na hitro cesto," še pojasnjuje tiskovni predstavnik Darsa Marjan Koler.

Fotografija povoženega medveda z območja Darsove avtocestne baze Vransko. Na območju avtocestne baze Kozina so lani beležili en tak primer. (Foto: Dars)

Kot kaže statistika, je bilo na območju avtocestne baze Kozina lani skupno povoženih 161 živali. Največ je bilo povoženih lisic (38), sledijo srne (34). Med divjimi svinjami so zabeležili dve povoženi živali.

Seznam povoženih živali na slovenskih avtocestah in hitrih cestah v letu 2018 - v rdečih okvirjih so primorske avtoceste in hitre ceste.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija