TRGOVINE Z OROŽJEM MORAJO OSTATI ODPRTE: Trumpova vlada jih je opredelila za nujne v času pandemije

Svet

Vlada predsednika ZDA Donalda Trumpa je trgovine z orožjem po Ameriki opredelila kot nujne posle v boju proti pandemiji novega koronavirusa, ki morajo ostati odprte. Opredelitev ni zavezujoča, ampak le priporočilo.

Ameriške zvezne države, mesta in druge skupnosti se same odločajo o tem, katere posle bodo opredelile kot nujne in jih pustile odprte. Ponekod trgovine z orožjem zapirajo kot ostale, ki niso nujne, na primer trgovine s kotalkami in kolesi. Drugje pa jih enačijo s trgovinami s hrano in zdravili in jih puščajo odprte. V Teksasu so zapiranje trgovin z orožjem razglasili za neustavno.

Organizacija proti orožju v ZDA Brady je v ponedeljek zaradi tega že vložila tožbo proti ministrstvu za domovinsko varnost ZDA, naj pojasni, kako je prišlo do sklepa, da je nakup orožja nujen kot nakup hrane in zdravil. Brady meni, da gre za ščitenje dobičkov orožarske industrije, kar nima zveze z javnim zdravjem.

Orožarski lobiji pa trdijo, da je pravica orožja zapisana v ameriški ustavi in jo je treba ohraniti. Američani v kriznih razmerah kupujejo orožje podobno kot toaletni papir s to razliko, da orožja ne zmanjka. Glave imajo polne prizorov apokalipse, kjer je treba braniti sebe in družino. Zvezna vlada je na primer 16. marca dobila 300 odstotkov več prošenj za preverjanje morebitne kriminalne preteklosti kupcev orožja kot na isti dan lani.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija