VLADA O IZREDNIH POOBLASTILIH VOJSKI: Ima minister zadostno podporo poslancev?

Slovenija

Vlada bo po pričakovanjih notranjega ministra Aleša Hojsa na današnji dopisni seji dokončala predlog za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, ki predvideva podelitev izrednih pooblastil vojski za varovanje južne meje. DZ bi lahko o predlogu, na katerega so pripombe podale tudi poslanske skupine, odločal v sredo skupaj s protikoronskim zakonom.

Hojs je za Odmeve na TV Slovenija v ponedeljek zvečer pojasnil, da bodo del pripomb poslanskih skupin upoštevali, del ne bo mogoče. A te so po njegovih ocenah bolj tehnične narave, zato verjame, da bi lahko opozicija dala potrebne glasove za aktivacijo omenjenega člena.

Po njegovih ocenah so pripombe v veliki meri dobronamerne. "Trenutno ne morem zagotoviti, da imam 60 glasov, še vedno pa sem optimist in verjamem, da bi tudi opozicija v tem primeru stopila na našo stran," je dodal.

Za aktivacijo 37. a člena zakona o obrambi je sicer potrebna najmanj dvotretjinska podpora prisotnih poslancev.

Iz odgovora LMŠ ministru je razvidno njihovo pričakovanje, da bi vojska dodatna pooblastila izvajala samo ob slovenski schengenski meji in največ v pasu dveh kilometrov zračne linije od mejne črte ali do najbližje cestne komunikacije. Pooblastila naj bi po predlogu LMŠ izvajali samo do konca aprila, nato bi DZ moral odločati o podaljšanju sklepa. Izvajanje pooblastil bi bilo omejeno na preprečevanje ilegalnih prehodov meje.

V SAB so že dobili nekaj nekaj odgovorov na njihove pomisleke, še vedno pa jim ni jasno, ali se izvrševanje pooblastil nanaša samo na petkilometrski pas ob meji ali širše. Na končno besedilo glede morebitnih omejitve na določene občine oz. policijske postaje čakajo tudi v SD, medtem ko so v Levici ostro proti ukrepu. SNS ukrep podpira.

Če bo vlada predlog danes potrdila, bi DZ lahko po ministrovih besedah o njem odločal že v sredo, skupaj z interventnim zakonom za zajezitev epidemije novega koronavirusa.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija