TRENUTKI GROZE: 21-letnik v trgovini ubil 20 ljudi, najmanj 26 ranjenih (FOTO, VIDEO)

Kronika

Strelski napad v teksaškem El Pasu je v soboto pred poldnevom po krajevnem času zahteval 20 življenj, najmanj 26 ljudi pa je bilo ranjenih. Napad naj bi izvedel mladi nestrpnež, ki sovraži priseljence iz Latinske Amerike. Večina žrtev je bila pred in v trgovini Walmart blizu trgovskega centra Cielo Vista.

Trgovina Walmart je imela takrat do 3000 kupcev, ki so prišli večinoma po šolske potrebščine za svoje otroke. V njej je bilo tudi 100 zaposlenih. Osumljeni 21-letnik Patrick Cruisus iz Dallasa, ki ga je policija aretirala brez izstreljenega strela, je po poročanju ameriških medijev na spletu objavil rasistični manifest poln sovraštva do priseljencev in ljubezni do morilca, ki je v Christhcurchu v Novi Zelandiji letos pobil 51 ljudi.

Ameriški predsednik Donald Trump, ki je svojo kampanjo leta 2016 začel z izrazi nestrpnosti do priseljencev iz Mehike, je tvitnil, da je prišlo v El Pasu do strašnega streljanja. "Poročila so zelo slaba, veliko ubitih. Delam z državnimi in lokalnimi oblastmi in policijo. Govoril sem z guvernerjem, da izrazim popolno podporo zvezne vlade. Naj bo Bog z vami vsemi," je tvitnil Trump.

Število žrtev sta potrdila guverner Teksasa Gregg Abbott in lokalna policija. Večina žrtev naj bi bila pred in v trgovini Walmart. Trgovina Walmart je eden od največjih prodajalcev orožja v ZDA in nova, čeprav kot vedno kratkotrajna debata o orožju, se bo zanesljivo osredotočila tudi na to. Osumljenec je streljal s puško. Ameriški mediji poročajo, da gre za antisocialno, tiho in malce čudaško osebo.

Eden od demokratskih predsedniških kandidatov Beto O'Rourke je prekinil kampanjo in odhitel v domači El Paso z okrog 800.000 prebivalci na skrajnem zahodu Teksasa, ki je sedaj doživel najhujši strelski napad v ZDA po novembru 2017, ko je strelec prav tako v teksaškem Sutherland Springsu pobil 26 ljudi. Nekaj dni nazaj je strelec odprl ogenj med festivalom česna v Kaliforniji, ubil tri osebe in ranil 12. Med ubitimi je bil 6-letni fant.

El Paso leži ob reki Rio Grande, takoj čez pa je mehiški Ciudad Juarez, ki ga je v preteklosti pretresalo hudo nasilje mamilarskih tolp.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Eho |  04 .08. 2019 ob  10: 53
-2
Če igra v kateri je prikazanega veliko nasilja, prebudi igralčevo sočutje, je morda uporaba nasilja upravičena. Če pa kopičenje nasilnih prizorov vodi v ravnodušnost, velja nasprotno, tašno okamnevanje srca utegne biti zares nevarno.....Eho |  04 .08. 2019 ob  10: 44
-2
Vsi ti morilci so strastni igralci "video streljačin"....To je kot bi počasi napenjal lok. Žal, še jih je, ki imajo že sedaj dobro zategnjen lok, samo še vprašanje časa je kdaj bodo tudi oni spustili tetivo.......