TRAMONTANA S PRIVEZA ODTRGALA KONTEJNERSKO LADJO: Odneslo jo je proti potniškemu terminalu (FOTO, VIDEO)

Kronika

V koprskem pristanišču se je v sredo zvečer zaradi severnega vetra, ki je pihal s hitrostjo 140 kilometrov na uro, s priveza odtrgala 350 metrov dolga kontejnerska ladja. S krmo se je močno približala potniškemu terminalu, a se ga, sodeč po prvih podatkih, ni dotaknila, tako da večje škode ni bilo, so povedali na pristaniški kapitaniji.

Ob 22.35 je začel v Kopru pihati severni veter, tramontana, s hitrostjo približno 140 kilometrov na uro. Med drugim je potrgal privezne vrvi 350 metrov dolgi kontejnerski ladji Maersk Houston. Krmo ladje je začelo odnašati proti južnemu delu obale oziroma potniškemu terminalu.

????INFORMACIJA ZA JAVNOST Med neurjem, ki je včeraj zajelo Koper, so se strgale privezne vrvi na kontejnerski ladji...

Posted by Luka Koper on Thursday, July 20, 2023

Ladja je spustila sidro in pripravila motorje, tako da do hujšega ni prišlo. Z vlačilci so jo nato odvlekli nazaj in jo znova privezali. Po prvih pregledih niso opazili, da bi se dotaknila obale. Verjetno je le rahlo nasedla na muljnato dno, je danes povedal pristaniški kapitan Aleš Rotar.

Tramontana se danes ni hecala.. 350m dolga Maersk Houston je prišla pozdravit potniški terminal. Dobro so to vlačilci...

Posted by Mark Ceilinger on Srijeda, 19. juli 2023.

Pri premikanju ladje je bil poškodovan eden od vlačilcev. Na željo poveljnika ladje je sicer vso noč ob ladji ostal vlačilec. Danes bodo podrobneje analizirali dogodek in ocenili škodo, je še povedal Rotar.

Ladja Maersk Houston lahko prevaža več kot 15.000 kontejnerskih enot TEU. Ima več kot 160.000 ton nosilnosti in 153.000 registrskih ton prostornine. Dolga je 353 metrov in ima 15 metrov ugreza.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Prognostik |  20 .07. 2023 ob  09: 59
-11
Kot ponavadi, fotografije di merda.