TRAGIČEN DAN ZA FRANCOSKO PROMETNO VARNOST: Po zrušenju mostu iščejo pogrešane, umrla 15-letnica (FOTO, VIDEO)

Kronika

V porušenju visečega mostu čez reko Tarn je umrla 15-letnica, več oseb pogrešajo. Most se je porušil severno od francoskega mesta Toulouse. Po navedbah lokalnih oblasti sta v reko zgrmela avtomobil in tovornjak ter morda še tretje vozilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Toulouški tožilec Dominique Alzeari je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa na današnji novinarski konferenci dejal, da se je most porušil, ko sta nanj iz nasprotnih strani zapeljala tovornjak in družinsko vozilo. Dodal je, da iščejo voznika tovornjaka ter preverjajo, ali je bilo v nesrečo vpleteno še tretje vozilo, čeprav se zaenkrat zdi, da ni bilo.

Reševalci so doslej rešili štiri osebe, več oseb pogrešajo. 150 metrov dolg in pet metrov širok most povezuje kraja Mirepoix-sur-Tarn in Bessieres, ki sta približno 30 kilometrov severno od mesta Toulouse. Televizijski posnetki kažejo, da se je most prelomil najmanj na dveh koncih, večina mostu pa je nato zgrmela v reko.

Na kraju nesreče je več kot 60 reševalcev in 40 policistov. Na prizorišču je tudi 70 gasilcev, ki jim pomagajo potapljači, enota s psi ter trije helikopterji. V teku je iskalna akcija za pogrešanimi. Po navedbah gasilcev naj bi bilo več ljudi poškodovanih, od tega naj bi bili dve osebi v smrtni nevarnosti. V bolnišnico naj bi odpeljali pet oseb, med njimi naj bi bili mimoidoči, ki so pomagali žrtvam, ter dva gasilca.

Nosilnost mostu je bila 19 ton in so ga zgradili leta 1931. Leta 2003 so ga v celoti obnovili. Po navedbah načelnika gasilcev in vodje varnosti Etiennea Guyota so most redno preverjali. Tudi iz departmaja Haute-Garonne so pristojne oblasti sporočile, da so leta 2017 opravili podroben pregled, ki ni pokazal nobenih "konstrukcijskih težav". Poteka sicer preiskava, če ni tovornjak morebiti presegel dovoljene nosilnosti.

Župan kraja Mirepoix-sur-Tarn Eric Oget je most označil za "zelo pomemben prometni prehod" za ljudi, ki hodijo na delo v Toulouse na drugi strani reke. Dodal je, da most uporabljajo številni pešci. Porušenje mostu je za tamkajšnje prebivalce "prava travma", je še dejal.

Vprašanje varnosti mostov je v Evropi v osredju po porušenju avtocestnega viadukta v italijanski Genovi avgusta 2018, ki je zahtevalo 43 smrtnih žrtev.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija