OBILNO DEŽEVJE TUDI PONOČI POVZROČALO TEŽAVE: V Izoli škodo ocenili na skoraj dva milijona evrov

Slovenija

Obilno deževje, ki bo danes ponehalo, je v nedeljo in v noči na ponedeljek povzročilo nekaj težav v zahodni, severni in osrednji Sloveniji. Na republiškem centru za obveščanje so zabeležili 19 dogodkov, ko je meteorna voda zalila ulice, cestišča, stanovanjske in druge objekte. Nekaj težav je v železniškem prometu in oskrbi z elektriko.

Po državi so s polno paro delali gasilci dveh poklicnih enot in 11 prostovoljnih gasilskih društev.

O težavah zaradi vremena poročajo iz občin Brezovica, Dravograd, Izola, Kranjska Gora, Naklo, Nova Gorica, Piran, Radovljica, Vrhnika in Železniki.

Gasilci dveh poklicnih enot in 11 prostovoljnih gasilskih društev so prečrpavali vodo iz objektov, odmašili jaške za odtekanje meteorne vode, nameščali protipoplavne vreče in v Dravogradu spremljali pretok reke Drave, navaja poročilo republiškega centra za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje.

Poplavljen Tartinijev trg v Piranu

Po podatkih Slovenskih železnic zaradi visokega nivoja vode v Bohinjskem predoru avtovlaki med Podbrdom in Bohinjsko Bistrico ne vozijo, lokalni potniški vlaki pa vozijo z zamudo.

Na območju Sladkega Vrha je minulo noč zaradi napake brez električne energije ostalo 645 odjemalcev. Dežurni delavci elektro službe napako odpravlja.

Na območju Občine Idrija je v nedeljo popoldne v naselju Ledinske Krnice močan veter razkril del strehe stanovanjske hiše. Tamkajšnji prostovoljni gasilci so z rezervnimi strešniki pokrili približno pet kvadratnih metrov strehe, navaja center za obveščanje.

V Izoli je morje poplavilo del Sončnega nabrežja, Velikega trga in carinski pomol.

V Izoli škodo ocenili na 1,8 milijona evrov

Kot smo že poročali, je bila včeraj nekaj minut pred 9. uro v Piranu in Izoli sprožena sirena javnega alarmiranja z znakom opozorila na nevarnost zaradi visokega plimovanja morja. Morje je v Piranu zalilo Prešernovo, Cankarjevo in Dantejevo nabrežje ter Tartinijev in Zelenjavni trg, v Izoli pa je poplavilo del Sončnega nabrežja, Velikega trga in carinski pomol. Gasilci PGD Izola in Korte so postavili baraže in preprečili vdor morja v ulice, je sporočil regionalni center za obveščanje.

Kot še poroča center za obveščanje, je ob 10.37 je v Seči naraslo morje poplavilo hotel, ob 11.52 je na Velikem trgu v Izoli meteorna voda tekla iz jaškov, ob 13.05 pa je meteorna voda poplavila Skladiščno ulico v Izoli.

Občina Izola je preko svoje spletne strani sporočila, da je že pripravila prvo oceno škode in jo v višini 1,8 milijona evrov prijavila tudi pristojnemu ministrstvu.

V Dravogradu se je zjutraj oglasila sirena

V Dravogradu, kjer je zaradi narasle Drave in padavin za prebivalci nemirna noč, se je ponoči največji pretok reke približeval 1100 kubičnim metrom na sekundo (m3/s), nato pa spet upadel, tako da se sirene za nevarnost niso oglasile. Se je pa sirena sprožila okoli 8.40 zjutraj. Za sprožitev sirene so se odločili, ker je pretok reke Drave presegel 1200 m3/s, je za STA povedal podžupan Anton Preksavec. Trenutno so razmere še obvladljive.

Po napovedih hidrologov Agencije RS za okolje (Arso) bo do 19. ure pretok Drave predvidoma dosegel okrog 1300 m3/s, do konca dneva pa 1200 m3/s. V spodnjem toku se pretok Drave, zaradi lokalnih dotokov, poveča še za okoli 120 m3/s. Drava ob tem poplavlja na več mestih ob strugi, na svoji spletni strani opozarja Arso, ki je izdal tudi oranžno hidrološko opozorilo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija