TRAGEDIJA NA DONAVI: "Ladja s turisti se je potopila v sedmih sekundah" (VIDEO)

Kronika

Na Donavi v Budimpešti je v sredo zvečer potonila turistična ladja, pri čemer je življenje izgubilo sedem turistov iz Južne Koreje, po zadnjih podatkih jih 21 še pogrešajo, so sporočile madžarske oblasti. Nesreča se je zgodila blizu poslopja madžarskega parlamenta v središču prestolnice. Vzrok nesreče še ni znan.

Po poročanju madžarskih medijev je turistična ladja okoli 21.15 v močnem nalivu trčila v večjo rečno križarko

Na krovu turistične ladje je bilo po podatkih južnokorejskega zunanjega ministrstva 33 južnokorejskih državljanov, sedem jih je v nesreči izgubilo življenje, kar so potrdile tudi madžarske oblasti. Na 26-metrskem plovilu z imenom Mermaid sta bila tudi dva madžarska člana posadke.

Sedem oseb so zaradi podhladitve in šoka prepeljali v bolnišnico, njihovo stanje pa je stabilno, poročajo tuje tiskovne agencije. Tiskovni predstavnik madžarske policije Kristof Gal je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil, da pogrešajo 21 ljudi.

Madžarska policija je sporočila, da je sprožila kazensko preiskavo ene najhujših ladijskih nesreč na Madžarskem. Prav tako je objavila posnetek varnostne kamere na mostu, na katerem je videti trčenje ladij. "Potopila se je v sedmih sekundah," je o turistični ladji povedal predstavnik policije Adrian Pal.

Južnokorejsko zunanje ministrstvo je danes že sporočilo, da so v Budimpešto poslali 18-člansko skupino za hitro odzivanje, ki bo pomagala v reševalni operaciji. Predsednik države Moon Jae-in je hkrati sestavil vladno skupino za odziv ter odredil, da morajo biti v pomoč reševalni operaciji na voljo vsa razpoložljiva sredstva, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Reševalno operacijo na Donavi otežuje obilno deževje in močan tok reke. Temperatura vode v času nesreče je bila med 10 do 15 stopinj Celzija, poroča AFP, ki se sklicuje na madžarske medije.

Turistična ladja, katere zmogljivost je 60 potnikov, je v lasti budimpeškega podjetja Panorama Deck. "Mobilizirali smo vse vire za reševanje človeških življenj," so sporočili iz podjetja. Dodali so, da je bila ladja redno servisirana in pred nesrečo ni imela nobenih vidnih tehničnih napak. "Šlo je za rutinsko vožnjo," je pojasnil tiskovni predstavnik podjetja Panorama Deck Mihaly Toth.

Dodal je, da zaenkrat ne vedo, kaj se je zgodilo, da so pristojne oblasti uvedle preiskavo in da je doslej znano le, da je ladja hitro potonila. Razbitine ladje so po več urah iskanja našli v bližini Margaretinega mostu, enega od glavnih mostov na Donavi, ki povezuje oba predela Budimpešte.

Donava teče skozi madžarsko prestolnico in jo deli na dva mestna predela, Buda in Pest. Turistično ogledovanje največjih budimpeških znamenitosti z ladjo je med turisti izredno priljubljeno.

Madžarski minister za notranje zadeve Sandor Pinter in državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ildiko Horvat sta po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI že obiskala kraj nesreče in družinam žrtev izrekla sožalje.

Iz madžarskega registra ladij je razvidno, da je ladja, ki je bila prvotno zgrajena leta 1949 v Sovjetski zvezi, v 80. letih minulega stoletja dobila na Madžarskem izdelan nov motor, poroča na spletni strani Reuters.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija