TOMOSOVI PROTOTIPI IN TEHNIČNI ARHIV INŽENIRJEV ODSLEJ V STŠ KOPER: Pridite na dan odprtih vrat (FOTO, VIDEO)

Koper

Letošnji dan odprtih vrat, ki bo potekal danes ob 17.00, so si na Srednji tehniški šoli (STŠ) Koper zamislili nekoliko drugače. S tem so vsekakor vzor povezovanja lokalnega okolja, šolstva in gospodarstva, pa tudi razumevanja in ohranitve preteklosti. V šoli, ki je nastala zaradi potreb takratnih tovarn Tomos, Lama in Mehanotehnika, se bodo na poseben način poklonili zgodovini koprskih inženirjev, dijakom pa omogočili, da bodo njihovo znanje razvijali še naprej.

"Ideja je že precej stara, otovoritev je bila planirana za leto 2020, vendar so nas v preteklih letih pogojevali epidemiološki ukrepi," razlaga ravnatelj Iztok Drožina. Razlogov, da so se odločili za odprtje paviljona Tomosovih starodobnikov v prostorih njihove šole, pa je več.

"Prvi razlog je nedvomno ta, da naša šola stoji na področju, kjer je nekoč delovala tovarna Tomos. Drugi razlog je, da smo pretežno fantovska šola, ki je bila, če pogledamo skozi zgodovino, ustanovljena z namenom zagotavljanja kadra za Tomos. Naši dijaki se poslužujejo motociklov kot prevoznega sredstva, zmeraj so jih radi urejali in preurejali," pojasnjuje Drožina.

Srednja tehniška šola Koper je nastala 1956 zaradi potreb industrije. Takrat pod imenom Industrijske kovinarske šole Koper, potem pa je ime večkrat spremenila. V bližini šole se danes nahaja podjetje Hidria, ki ima v lasti večje število Tomosovih prototipov vozil, ki nikoli niso šla v proizvodnjo.

"Dali so nam jih na izposojo, da se dijaki na njih lahko izobražujejo in jih urejajo. V naše prostore smo preselili tudi celoten tehnični arhiv Tomosovih inženirjev, da se stvari ne izgubijo in ne gredo v pozabo," še pravi Drožina. Lepo število nekdanjih Tomosovih inženirjev, ki so sodelovali pri nastajanju vozil, bo danes tudi prisotnih pri otvoritvi paviljona.

Z izdelki, sliko in besedo bodo zaživele vse učilnice ter delavnice, predstavila pa se bodo tudi nekatera podjetja, ki dijakom ponujajo štipendije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija