TO POČNEMO SKORAJ VSI, JE PA IZREDNO ŠKODLJIVO: Učinek je enak, kot če bi pokadili škatlico cigaret na dan!

Trendi

Povečan čas sedenja ima za posledico številne zdravstvene zaplete, kot so srčno žilne bolezni, debelost, sladkorna bolezen. Sedenje je po škodljivosti dejansko primerljivo s kajenjem. V primeru, da opravljate sedeče delo ali nasploh veliko sedite, obvezno berite naprej.

Začne se že v otroštvu s sedenjem v šoli. Nadaljuje se na fakulteti, ko pretežni del dneva presedite na predavanjih in doma med knjigami. Sledi služba, kjer osem ali celo več ur presedite pred računalnikom ter nato še prosti čas doma, ki ga zapolnjujete z gledanjem televizije in uporabo računalnika. Sedite tudi v avtomobilu, v kinu in gledališču, na pijači s prijatelji … in tako večino življenja presedite, čeprav znanstvene raziskave kažejo, da je celodnevno sedenje škodljivo.

Sedeč življenjski stil je v nasprotju s človeškimi biološkimi potrebami in škodi tako zdravju kot počutju. Človeško telo se je skozi evolucijo razvilo za mobilnost, ne za celodnevno sedenje. Kljub temu povprečen človek na dan presedi skoraj devet ur in pol, kar je več, kot na dan nameni spanju.

V razvitem svetu sedeči način življenja zato postaja vse večji zdravstveni problem. Znanstveniki so prepričani, da več kot šest ur sedenja na dan prinaša povečano tveganje za zdravstvene težave, podobno kot če bi na dan pokadili škatlico cigaret.

Nekatere študije kažejo, da dalj časa trajajoče neprekinjeno sedenje, kot na primer v službi, skrajšuje življenjsko dobo, tudi če je oseba sicer športno aktivna. In to je samo eden od negativnih učinkov sedečega življenjskega sloga.

Ker je sedenje tako samoumevno in vseprisotno, večina sploh ne razmišlja več o tem, koliko časa preživi v sedečem položaju. Morda vas bodo naslednji podatki predramili in spodbudili k razmišljanju o tem, da prekinete vsakodnevno sedečo rutino.

Človek v razvitem svetu v povprečju sedi več kot devet ur dnevno, medtem ko spanju nameni manj kot osem ur.

Pri osebi, ki sedi več kot šest ur na dan, obstaja 40 odstotkov večja verjetnost, da bo umrla v naslednjih 15 letih, kot pri osebi, ki sedi manj kot tri ure dnevno. Tudi športna aktivnost tega ne spremeni.

Ljudje s prekomerno telesno težo v povprečju na dan presedijo skoraj tri ure več kot vitki ljudje.

Pri ljudeh s sedečim delom obstaja dvakrat večja verjetnost za kardiovaskularne težave kot pri ljudeh s stoječim delom.

Ko se usedete, se zmanjša poraba kalorij, število encimov, ki pomagajo razbijati maščobo, pa se zmanjša za 90 odstotkov.

Po dveh urah sedenja se raven dobrega holesterola zniža za 20 odstotkov.

Ne pozabite, da se človeško telo skozi evolucijo ni razvilo za sedeči način življenja. Pred stoletjem in več, ko je večina ljudi opravljala fizično delo, skorajda ni bilo težav s prekomerno telesno težo in posledicami, ki izvirajo iz nje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija