TANTADRUJI PODELJENI: Nagrade za predstavo Barufe, Marjuto Slamič in Bineta Matoha

Goriška

V Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Nova Gorica so nocoj podelili letošnje nagrade tantadruj. Nagrado za življenjsko delo je strokovna komisija namenila upokojenemu novogoriškemu igralcu Binetu Matohu, nagrado tantadruj za igralsko stvaritev je prejela Marjuta Slamič, nagrado za gledališki dosežek pa so namenili uprizoritvi Barufe.

Marjuta Slamič

O nagradah sta tokrat odločali dve žiriji. Žirijo za igralsko stvaritev in gledališki dosežek so sestavljali Marij Čuk, Matej Bogataj in Vojko Belšak, žirijo za življenjsko delo pa Meta Hočevar, Teja Glažar in Igor Pison.

Prva žirija je zapisala, da se je Marjuta Slamič v pretekli sezoni spopadla z dvema diametralnima vlogama, s tragično Hekabo v Trojankah in z vlogo Paškue v temperamentni uprizoritvi Goldonijevih Baruf, komediji o pregretih ribiških zdrahah.

"Obe vlogi je suvereno in imenitno dozirala, pokazala natančnost pri odrskem govoru, njena prezenca je bila izstopajoča in hkrati je s svojo igro nastavila tudi raven igre pri soigralcih in bila osišče in opora odrskega dogajanja. Pri tem je pokazala, da suvereno obvlada tako komedijske kot tragične registre in ustvarila vlogi, ki jih bo pomnila gledališka zgodovina," so še zapisali v obrazložitvi.

 Barufe

Za najboljšo predstavo v celoti so izbrali Barufe v režiji Vita Tauferja in v koprodukciji Gledališča Koper, SSG Trst, INK - Gradsko kazalište Pula in SNG Nova Gorica. "Predstava, ki zabava, pokaže pestrost govora in mentalitet v regiji in hkrati povezuje sosedske gledališke hiše," je zapisala žirija.

O Binetu Matohu: Ko oblikuje najboljše vloge, se zdi, da sploh ne igra

V obrazložitvi tokratnega nagrajenca za življenjsko delo pa je žirija zapisala, da za Matohovo igro lahko rečejo: "Ko oblikuje najboljše vloge, se zdi, da sploh ne igra. Zdi se, kot bi se lupil, slačil, njegovo razgaljanje gledalce vleče v vrtinec pod varljivo spokojno gladino skrivnostnega tolmuna. Na videz povsem preprost, nič posebej teatralen, tako rekoč kot človek iz navadnega življenja. Ves čas ostaja na meji obeh svetov, sveta lika in lastnega življenja, zdi se, da liki tečejo skozenj".

"Z nagrado tantadruj vsakoletno počastimo svoje gledališke junake, torej tiste posameznike, katerih delo je omogočilo, pospešilo in zaznamovalo umetniško rast in razvoj gledališke umetnosti na celotnem območju slovenskega življa. Ob tem ovenčamo tudi tiste, ki s svojim umetniškim delovanjem presegajo pričakovano kakovost ter s svojimi dosežki zaznamujejo posamezno uprizoritev in sezono," je na novinarski konferenci ob predstavitvi letošnjega nagrajenca za življenjsko delo povedala direktorica SNG Nova Gorica Maja Jerman Bratec.

Bine Matoh

Prepričana je, da gledališka zgodovina priča o tem, da so izjemne gledališke stvaritve pa tudi življenjski prispevki posameznikov iz posameznih regij zapostavljeni in spregledani, gledališki zgodovinarji pa pri svojih raziskavah pogosto prepozno ugotavljajo pomemben delež ljudi, ki za svoje delo in ustvarjalnost niso dobili nagrad in priznanj.

Prve tantadruje za primorske gledališke dosežke so Gledališče Koper, SNG Nova Gorica in Slovensko stalno gledališče iz Trsta podelili 12. maja 2011 v Trstu, sinoči so podelili tantadruje že osmič.

Dosedanji nagrajenci za življenjsko delo pa so bili Miranda Caharija, Boris Cavazza, Teja Glažar, Anton Petje, Zdenka Lovec, Stane Leban, prvi nagrajenec pa je bil Mario Uršič.

Deli novico: