TAJNI PODATKI O TRANSAKCIJAH Z MADŽARSKE: Kovačič zanika izdajo

Slovenija

Poslanec LMŠ Aljaž Kovačič je včeraj v izjavi za medije v DZ zavrnil očitke SDS, da bi medijem posredoval tajne podatke o transakcijah z Madžarske, do katerih je imel dostop kot član preiskovalne komisije DZ. Da je te podatke pregledoval, pa je njegova dolžnost, je dejal.

SDS je namreč na predsednika preiskovalne komisije o domnevnem pranju denarja v NKBM ter nezakonitem financiranju SDS Janija Möderndorferja (SMC) naslovila dopis, v katerem mu predlaga naznanitev in pregon suma storitve kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov.

Vodja poslancev SDS Danijel Krivec je v dopisu izpostavil poročanje medijev, da naj bi Kovačič ter eden od strokovnih sodelavcev poslanske skupine LMŠ v varnostnem območju DZ 31. januarja in 3. februarja pregledovala dokumente o nakazilih in transakcijah madžarskih zasebnih podjetij. Gre za dokumentacijo, pridobljeno v okviru postopka parlamentarne preiskave in je označena z ustrezno stopnjo tajnosti. Obenem pa je portal Necenzurirano.si pisal o madžarskih transakcijah z računov v Veliki Britaniji in na Madžarskem dvema medijskima podjetjema, ki izdajata televizijski program in spletno stran Nova24TV ter transakcijah v Severno Makedonijo za nakupe medijskih družb.

Prvak SDS Janez Janša je v sredo v izjavi za medije v DZ zatrdil, da sta v podatke o transakcijah privatnih podjetij vpogledala samo dva iz DZ in oba sta iz LMŠ. "Tako da tukaj kakšnih velikih skrivnosti ni. Kaj bodo pa organi storili, je pa njihova stvar. Običajno sami sebe ne preiskujejo," je dejal.

Kovačič pa je danes nasprotno zatrjeval, da ne drži, da sta v podatke vpogledovala le on in strokovni sodelavec LMŠ, ni pa želel govoriti o tem, kdo vse je to počel. "Delam transparentno, sem najverjetneje eden redkih, ki se podpišem vedno pod tem, kaj pregledam. Če bi se želel iti Jamesa Bonda, se najverjetneje ne bi podpisoval pod dokumente, ki jih pregledujem," je povedal in očitke, da je izdajal podatke, označil za veliko laž. Prav tako ni želel vsebinsko komentirati medijskih navedb.

V zadnjih dneh poslušam očitke o posredovanju tajnih dokumentov v javnost. Zadeva je šla tako daleč, da mi grozijo s...

Objavil/a Aljaž Kovačič dne Četrtek, 13. februar 2020

Möderndorfer pa je danes poziv SDS označil kot nedostojen in kot neke vrste pritisk na komisijo. Obenem je opozoril, da lahko samo predsednik preiskovalne komisije vidi, kdo je vpogledal v dokumente in kakšne zapiske si dela, zato ne ve, kako bi to lahko vedel poslanec Krivec. Ni pa želel povedati, ali sta v dokumente res vpogledala le Kovačič in strokovni sodelavec LMŠ.

Povedal je še, da je preiskovalna komisija opravila javni del zaslišanj za prvi del preiskovalnega dejanja, ki se nanaša na NKBM. Drugi del je bil predviden za konec marca. Če ga ne bodo opravili, pa bodo po njegovih besedah na podlagi vseh dejstev poročali državnemu zboru, do česa so prišli. Dodal je še, da ga v letu dni nihče iz SDS ni nič vprašal o tem, saj so člani jasno povedali, da se sej ne mislijo več udeleževati. "Od prejšnjega tedna pa se je vse spremenilo," je dejal.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija