TA FARMACEVTSKI GIGANT KREPI ZASVOJENOST Z OPIOIDI: Plačati mora pol milijarde dolarjev

Svet

Ameriško sodišče v Oklahomi je v ponedeljek ameriškemu farmacevtskemu gigantu Johnson & Johnson naložilo plačilo 572 milijonov dolarjev odškodnine zaradi vloge v krizi zasvojenosti z opioidi v tej ameriški zvezni državi. Gre za prvo sodbo v civilnih tožbah proti nekemu farmacevtskemu podjetju, ker naj bi krepilo zasvojenost z opioidi med Američani.

Sodnik Thad Balkman je pritrdil tožilstvu, da je Johnson & Johnson prispeval k "javni nadlogi" s svojo zavajajočo oglaševalsko kampanjo za protibolečinske učinkovine, ki jih je mogoče dobiti na recept. "Tovrstna dejanja so ogrozila zdravje in varnost na tisoče prebivalcev Oklahome," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudaril sodnik.

Podjetje Johnson & Johnson ter njegovo hčerinsko podjetje Janssen pharmaceuticals bo moralo po odločitvi sodišča financirati sklad za pomoč odvisnikom in njihovim svojcem v boju proti zasvojenosti z opioidi.

Gre za prvi končan primer na prvi stopnji proti nekemu farmacevtskemu podjetju v ZDA zaradi njegove vloge v krizi z zasvojenostjo z opioidi v državi. Kot navaja AFP, so v ZDA zaradi zlorabe opioidnih protibolečinskih zdravil zabeležili številne smrti zaradi predoziranja, velik problem je tudi zasvojenost. Samo v letu 2017 so v ZDA zabeležili več kot 70.000 smrti zaradi prevelikega odmerka opioidov, ki so jih dobili na recept.

Proti različnim farmacevtskim podjetjem in distributerjem je vloženih več kot 2000 tožb. Vložile so jih večinoma zvezne države in tudi lokalne oblasti, ki so jih obremenili stroški odpravljanja te zdravstvene krize z zasvojenostjo z opioidi.

V tej tožbi so sicer tožilci zahtevali, da bi Johnson & Johnson v sklad za pomoč odvisnikom v naslednjih 30 letih vplačal kar 17 milijard dolarjev. A sodnik je ocenil, da Oklahoma ni uspela dokazati bodočih stroškov odpravljanja krize v zadostni meri, zato se je odločil za odmero odškodnine za eno leto in določil višino 572 milijonov dolarjev. V podjetju so že napovedali pritožbo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  27 .08. 2019 ob  12: 29
Ta farmacevtski gigant, ta država, .... kdo je ta veleum ki tako naslavlja članke? Ta še za Popovičev MOK ne bi bil dober.