SVETOVNA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA SI JE PREMISLILA: Umaknili svoje opozorilo glede ibuprofena

Svet

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je včeraj umaknila svoje opozorilo, da ljudje, ki sumijo, da so okuženi z novim koronavirusom, ne smejo jemati zdravila ibuprofen. Pojasnili so, da ne poznajo nobenih objavljenih znanstvenih podatkov o tem.

Dodali so, da niso videli niti nobenega poročila o negativnih učinkih, ki bi ga pripravili zdravniki, ki so zdravili ljudi s covidom-19, boleznijo, ki jo povzroča novi koronavirus, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Sedaj, na podlagi trenutno dosegljivih informacij, WHO ne svari pred uporabo ibuprofena," so sporočili v izjavi, a ob tem izpostavili, da se morajo bolniki zavedati znanih stranskih učinkov zdravila.

V torek je tiskovni predstavnik WHO Christian Lindmeier dejal, da WHO osebam, ki sumijo na okužbo z novim koronavirusom, svetuje, naj brez posveta z zdravnikom ne vzamejo zdravila ibuprofen. Svetoval jim je, da v primeru suma vzamejo paracetamol.

Ob tem je poudaril, da sicer še ni novih študij, ki bi dokazovale povezavo med jemanjem ibuprofena in višjo smrtnostjo ter da strokovnjaki to še preverjajo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija