SVETINA V PIRANU: "To je nesprejemljivo in gre za grobo kršitev njihovih pravic" (FOTO)

Piran

Varuh človekovih pravic Peter Svetina se je prvič v mandatu mudil v Občini Piran, kjer je med drugim obiskal upravno enoto, center za socialno delo in občinsko upravo. Na centru za socialno delo so mu med drugim povedali, da reorganizacija centrov ni prinesla želenih rezultatov, so sporočili z Občine Piran.

Na Centru za socialno delo Piran so varuhu pristojni povedali, da reorganizacija centrov za socialno delo ni prinesla želenih rezultatov, "še več, poudarili so, da morajo po novem z manj zaposlenimi opraviti več dela". Poleg tega so povedali, da zaradi nedavnega izpada računalniškega sistema zaposleni niso mogli izdajati odločb, zaradi česar upravičenci niso prejeli javnih sredstev. "To je nesprejemljivo in gre za grobo kršitev njihovih pravic. Na to bom opozoril pristojno ministrstvo," so varuhove besede povzeli na občini.

Na Upravni enoti Piran je varuh izpostavil problematiko dvojezičnih obrazcev, saj na Obali in v Prekmurju ne obstaja enoten obrazec v dveh jezikih, temveč je tako za italijanski kot za slovenski jezik ločen obrazec. Do tega je bil varuh kritičen, saj npr. na Upravni enoti Ljubljana obstajajo enotni obrazci v slovenskem in angleškem jeziku. Na to bo varuh opozoril ministra za javno upravo, so navedli na občini.

Na srečanju s piranskim županom Đeniem Zadkovićem pa je varuh poudaril nujno ureditev okoljskega prostorskega načrta, ki ga morajo občine zaključiti do leta 2022. Župan mu je povedal, da je načrt v pripravi. Po županovih besedah se zavedajo, za kako pomemben dokument gre, a da je pri pripravi potrebna previdnost, saj je Občina Piran prostorsko zelo atraktivna, obstaja pa veliko interesnih skupin.

Varuh je pohvalil tudi občinska prizadevanja najti možnosti za razširitev kavarne Modra Kava, kjer delajo težje zaposljive osebe. Ta želi namreč postati zaposlitveni center, so še sporočili.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  20 .02. 2020 ob  10: 17
@kokodek ima prav. V tej državi so kršene pravice italijanske manjšine. V Piranu komunali, javnih podjetjih in J. U.
Govorim o rabi italijanskega jezika in zaposlovanja v teh ustanovah.

Batelii je 30 let skrbel pred sem za svojo rit. Popolnoma odsoten.
Istra ima spet novega okupatorja. Cel Balkan se zgrinja v te kraje.
Bo varuh kaj ukrenil?
Bo predstavnik italijanske manjšine kaj ukrenil?
jQuery1123049436789296313743_1582189390500?
Veronika Izabela |  20 .02. 2020 ob  08: 52
10
Škoda da varuh ni obiskal še Petarosa, da bi ga podučil, da je treba v življenju tudi kaj zgraditi, ne zgolj rušiti in pri tem delati škodo celotni skupnosti. E moj sošolec Davorin, že v osnovni šoli smo se vsi spraševali, ali se boš kdaj znormaliziral pa ti očitno ni pomoči.
kokodek |  19 .02. 2020 ob  22: 48
ne samo dvojezični obrazci......tudi znanje italijanskega jezika na delovnih mestih, sploh v javnih službah (uradi, zdravstveni domovi, policija...). pogosto za vodilna delovna mesta se kar prezre, da smo na dvojezičnem območju.....