SVET V PANIKI ZARADI NEVARNEGA NOVEGA SEVA: Dodatne ukrepe že sprejele tudi Nemčija, Avstrija in Italija

Svet

Znanstveniki v Južni Afriki so v četrtek sporočili, da so odkrili novo različico novega koronavirusa, ki se zaradi nenavadno velikega števila mutacij zelo hitro širi. Zaradi nove različice Velika Britanija danes uvaja omejitve za potnike iz šestih afriških držav. Za podoben ukrep se je odločil tudi Izrael.

Južnoafriški inštitut za nalezljive bolezni NICD je v četrtek sporočil, da so v Južni Afriki odkrili prvih 22 primerov okužbe z novo različico virusa B.1.1.529, poročajo tuje tiskovne agencije. Kot opozarjajo znanstveniki, bi lahko nova različica zaradi mutacij zaobšla imunost, pridobljeno s cepljenjem oziroma po prebolelem covidu.

Različico so potrdili tudi v Bocvani in Hongkongu pri potnikih, ki so pripotovali iz Južne Afrike.

Tudi Izrael je danes potrdil primere okužbe z novo koronavirusno različico. Novo različico so potrdili pri treh osebah, ki so se vrnile iz tujine, ena od njih iz Malavija.

Različica kaže "izjemno veliko" število mutacij in "vidimo, da se lahko zelo hitro širi", je v četrtek v Johannesburgu opozoril virolog Tulio de Oliveira. Njegova ekipa iz raziskovalnega inštituta KRISP, ki ga podpira Univerza Kwazulu-Natal, je lani odkrila zelo nalezljivo različico beta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je po odkritju nove različice B.1.1.529 sporočila, da še preučujejo, kako nevarna je in ali jo morajo uvrstiti na seznam različic novega koronavirusa, ki so skrb vzbujajoče. Na seznamu je med drugim koronavirusna različica delta, ki je med drugim prevladujoča tudi v Sloveniji.

Svet že v paniki

Velika Britanija zaradi nove različice danes popoldne prekinja lete iz Južne Afrike, Namibije, Lesota, Bocvane, Esvatinija in Zimbabveja, vseh šest držav pa bo dodanih na rdeči seznam, je v četrtek zvečer sporočil zdravstveni minister Sajid Javid. Obstajajo znaki, da je ta različica še bolj nalezljiva kot različica delta in da so razpoložljiva cepiva manj učinkovita, je opozoril.

V Izrael pa zaradi nove koronavirusne različice ne morejo več potovati tujci iz Južne Afrike, Lesota, Bocvane, Zimbabveja, Mozambika, Namibije in Esvatinija, so sporočili iz urada premierja Naftalija Beneta. Izraelci, ki se od tam vračajo, pa morajo biti v 14 dni v karanteni.

Ursula von der Leyen

Priporočilo Evropske komisije

Evropska komisija bo članicam predlagala, naj zaradi širjenja nove koronavirusne različice omejijo potovanja z juga Afrike in odpovejo letalske povezave s to regijo, je danes tvitnila predsednica komisije Ursula von der Leyen. Potovanja so medtem že omejile Nemčija, Avstrija in Italija.

Nemški minister za zdravje Jens Spahn je sporočil, da so Južno Afriko uvrstili na seznam območij z nevarnejšimi različicami koronavirusa. Na lete v Nemčijo se bodo lahko od danes zvečer tako vkrcali le še nemški državljani. Ob vrnitvi v domovino bo obvezna 14-dnevna karantena. Ukrep bo predvidoma veljal tudi za sosednje države Južne Afrike, je dodal.

Potovanja iz držav na jugu Afrike je danes omejila tudi Italija. Vsi, ki so bili v zadnjih 14 dneh v Južni Afriki, Lesotu, Bocvani, Zimbabveju, Mozambiku, Namibiji ali Esvatiniju, ne smejo več v Italijo. Minister za zdravje Roberto Speranza je ukrep utemeljil s tem, da skušajo ravnati čim bolj previdno.

Potovanje iz teh držav je prepovedala tudi Avstrija, so danes sporočili iz ministrstva za zdravje. V Avstrijo se bodo lahko vrnili le še državljani, ki pa bodo morali v 10-dnevno karanteno in pri vstopu v državo opraviti PCR test. Ukrep bo stopil v veljavo v soboto.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  27 .11. 2021 ob  02: 53
Ajde admin, zbrisi!
manemebasat |  27 .11. 2021 ob  02: 52
-1
Pa kaj vam je treba narisat, da boste spoznali, da so vam ga uvalili? Al boste se naprej vlekli svojo, ker nocete priznati da niste imeli prav? Raje se pozanimajte kaksen je protokol za detoks te svinjarije od cepiva.
manemebasat |  27 .11. 2021 ob  02: 51
-1
Pa kaj vam je treba narisat, da boste spoznali, da so vam ga uvalili? Al boste se naprej vlekli svojo, ker nocete priznati da niste imeli prav? Raje se pozanimajte kaksen je protokol za detoks te svinjarije od cepiva.
manemebasat |  27 .11. 2021 ob  02: 49
-1
A veste koliko sportnikov je letos umrlo? V povprecju umre 10 sportnikov na leto. Letos jih je 400 -!
manemebasat |  27 .11. 2021 ob  02: 48
-1
Zdaj, ko bodo zaceli ljudje mnozicno umirat bodo rekli, da je to od novega seva. V resnici je pa od cepiva. Od le tega ze umirajo stotisoci po celem svetu le da vlade to se vedno zanikajo. Boste ze najebali, narod vam bo sodil! Prekleta banda nacisticna!
Martin Kacur |  26 .11. 2021 ob  17: 32
Kaj čemo si je bogi
manemebasat |  26 .11. 2021 ob  16: 14
Zdaj bodo rekli, da si morate vbrizgat dvojno dozo. Ajde ovce, v vrsto!
Martin Kacur |  26 .11. 2021 ob  15: 58
-1
spet je nekdo zamudil priložnost biti tiho
SkateBordKite |  26 .11. 2021 ob  14: 44
-1
Ja ja mutacij bo tolko da je to neverjetno. Prvo so lagali kako bo zadostoval prvi odmerek cepiva..potem drugi..sedaj da pride poživitveni šus.
Pa kaj je folk res tako slep da ne vidi da so oni testerji cepiva...da so v cepivih razni težki strupi...
manemebasat |  26 .11. 2021 ob  14: 15
Hahahaha pa kaj si bodo se izmislili? Ovce pa verjamejo.
Ištrijan |  26 .11. 2021 ob  12: 33
Pri Pfizerju že odpirajo šampanjce.....