ŠTUDENTOM SE IZTEKA ČAS: Posteljo in mesto na fakulteti si lahko zagotovijo samo še danes

Slovenija

Danes se izteče rok za oddajo prošnje za sprejem in podaljšanje subvencioniranega bivanja študentov v prihodnjem šolskem letu. Danes pa se izteka tudi vpis v prvi letnik za vse, ki so bili na fakultete sprejeti v prvem roku.

V študijskem letu 2019/20 je razpisanih 12.145 mest za subvencionirano bivanje, za sprejem 4718 mest in 7403 za podaljšanje bivanja, 24 mest pa je namenjenih študentom s priznano mednarodno zaščito.

Višina subvencije za bivanje študentov za prihodnje leto znaša 21,50 evra na študenta za javne študentske in dijaške domove ter 32 evrov za zasebne študentske domove in bivanje pri zasebnikih s subvencijo. Cenzus za prejem subvencije pa je 2522,33 evra bruto mesečno na družinskega člana lani.

Informativno prednostno listo bodo študentski domovi na portalu eVŠ objavili do 15. septembra. Na uvrstitev med drugim vpliva materialni položaj družine študenta, oddaljenost študija od kraja stalnega prebivališča in morebiten težak socialen ali zdravstveni položaj. Točke bodo dodeljevali tudi uspešnejšim študentom in študentom, ki imajo otroka, piše v pravilniku za dodelitev subvencije.

Zadnji dan za vpis v prvem roku 

Danes pa se izteka tudi vpis v prvi letnik za vse, ki so bili na fakultete sprejeti v prvem roku. Na dodiplomski in enoviti magistrski študij se je prijavilo 14.590 oseb, sprejetih jih je bilo 11.051. Po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ima najvišji delež sprejetih glede na prijave mariborska univerza, kjer so sprejeli 83,3 odstotka prijavljenih. Sledijo samostojni visokošolski zavodi in koncesionirani visokošolski zavodi, tam so sprejeli 82,7 odstotka prijavljenih. Na primorski univerzi so sprejeli 81,6 odstotka prijavljenih, na ljubljanski pa 72,1 odstotka.

Drugi prijavni rok bo potekal od 22. do 29. avgusta. Podatki o prostih mestih bodo objavljeni na portalu eVŠ, kjer morajo kandidati tudi oddati prijavo za vpis. Vpis v prvi letnik za sprejete v drugem roku pa bo od 25. do 30. septembra. Vpisi na višje šole pa se bodo zaključili v sredo. Drugi prijavni rok bo potekal od 22. do 29. avgusta, podatki o prostih mestih bodo dostopni na eVŠ.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija