Strokovnjaki bližje moški kontracepcijski tabletki

Erotika

Strokovnjaki so naredili nov korak pri proizvodnji zdravila, s katerim bi moški lahko uživali v spolnosti brez strahu, da bi ženska zanosila. Znanstveniki v Avstraliji so namreč odkrili način, na katerega pri moškem ne pride do izliva semenske tekočine, pri čemer pa spolne funkcije niso prizadete, poroča britanski BBC.

Testi na živalih so pokazali, da lahko semenska tekočina med spolnim odnosom "ostane uskladiščena".

Proizvodnja moške kontracepcijske tabletke se je doslej večinoma osredotočala na to, da bi moški z njeno pomočjo proizvajali nefunkcionalno spermo. A številna takšna zdravila imajo resne stranske učinke, kot so neplodnost, zmanjšanje spolnega apetita in dolgotrajne spremembe na spermi.

Raziskovalci na univerzi Monash so se zadeve lotili drugače. Tako so z genskimi spremembami ustvarili miši, ki iz "skladišč" v modih niso sposobne iztisniti semenske tekočine. Raziskovalec Sabatino Ventura pojasnjuje, da s tem pri ejakulaciji ni semena in so zato miši neplodne.

Kakovost sperme naj ne bi bil prizadeta

Po navedbah Venture je proces mogoče nemudoma obrniti, kakovost sperme pa pri tem ni prizadeta. Morajo pa, kot priznava, raziskovalci še ugotoviti, kako do tega priti s farmacevtskimi sredstvi. Najverjetneje bosta za to potrebni dve tableti.

Doslej so raziskovalci miši spremenili v neplodne s spremembami njihove DNK. Te miši namreč niso več proizvajale dveh beljakovin, ki sta nujni za transport semenske tekočine. Sedaj pa morajo raziskovalci najti še zdravila, s katerimi bi dosegli enak učinek.

Eden je po njihovem mnenju že bil razvit in se že desetletja uporablja za paciente z benignim povečanjem prostate. Za proizvodnjo drugega pa bodo morali delati povsem od začetka, kar bi lahko trajalo še leta.

Seveda pa je na mestu tudi opozorilo, da bodo morali učinkovitost - in predvsem stranske učinke - ugotavljati ne le na miših, pač pa tudi na ljudeh.

Deli novico: