Š'TORTA, KI SE JE POKLONILA PIRANU, IZJEMNO PRILJUBLJENA: "Nosi pa tudi sočutje, zaupanje in srčnost" (VIDEO)

Piran

Piran ima, tako kot ima Bled bled kremšnito in Prekmurje gibanico, že dobre štiri mesece svojo kulinarično mojstrovino Š’torto. Od tedaj so v izbranih kavarnah, kjer jo imajo v ponudbi, prodali že okoli 4.000 kosov. Torta Š’torta pa ni znana samo po svojem nenavadnem okusu, temveč tudi po dobrodelni noti. Z njeno prodajo bo namreč lokalno dobrodelno društvo pomagalo otrokom, ki na poti do zdravja potrebujejo oporo v obliki terapij in rehabilitacije.

Piran je ob koncu preteklega leta dobil svojo znamenito sladico Š’torto. Sladica združuje istrsko tradicijo solinarstva in oljkarstva. Ena izmed njenih sestavin pa je tudi dobrodelnost.

Larisa Štoka, predsednica društva Palčica Pomagalčica je dejala, da se je Mestna kavarna Piran ponovno zelo lepo dobrodelno odzvala, saj so tokrat ustvarili torto Š’torto: "Gre za razvajanje naših okuševalnih borbončic, hkrati pa tudi ta torta nosi eno veliko sočutje, zaupanje in srčnost."

Snovalci sladice so izpolnili obljubo in lokalnemu dobrodelnemu društvu Palčica Pomagalčica namenili izkupiček od prodaje.

"V samo štirih mesecih smo zbrali 10 tisoč evrov, kateri gredo dobrodelnemu društvu Palčica Pomagalčica, torej za otroke," nam je zaupala Jelena Arsić, Vodja Mestne kavarne Piran.

"Sedaj bomo pomagali novim prijateljem, ki imajo od hudih oblik avtizma, do zelo hude oblike cerebralne paralize. Dostikrat so mamice teh otrok doma, tako da imajo res zelo zelo majhne prihodke in nehote se te družinice dejansko znajdejo poleg čustvenih tudi v hudih finančnih stiskah," je o dobrodelnosti društva povedala Larisa Štoka.

Obiskovalci pravijo, da so nad torto Š’torto navdušeni

Po besedah Jelane Arsić so obiskovalci kavarne nad torto navdušeni, ko pa slišijo, da gre tudi za dobrodelno noto, pa so navdušeni še toliko bolj.

Obiskovalec Alen nam je na vprašanje, če je to tortico poskusil že prej ali pa je to danes prvič, dejal: "Ja, večkrat, in lahko samo rečem, da je odlična."

Dobrodelni projekt so ustvarili v Mestni kavarni Piran, avtor recepta pa je najmlajši slovenski chef z Michelinovim priznanjem, 23-letni Kristian Zule. Sladica je tako priljubljena, da prodajo kar po tisoč kosov na mesec.

"Olje je od lokalnega proizvajalca. Takole se pokaplja po tortici za malo bolj intenziven okus po olju, potem pa lahko kar poskusimo," nam je del recepta zaupala Jelena Arsič.

Nenavadna kulinarična kombinacija je poimenovana po avtohtoni sorti oljk Štorti, katere olje bogati kremo torte, v njej pa se skriva tudi plast karamele s piransko soljo.

Več o dobrodelni piranski sladici si lahko ogledate v spodnjem videu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija