STO-jevci postavili ultimatum Italiji

Podporniki gibanja TLT/STO (Svobodno tržaško ozemlje) so v nedeljo na tržaških ulicah izvedli novo manifestacijo, tokrat so zahtevali, da se tržaškemu pristanišču prizna status edinega mednarodnega prostocarinskega pristanišča Evropske unije in Sredozemlja.

Od Italije tako zahtevajo, da do 10. februarja 2014 podeli omenjeni status pristanišču, vse skupaj je potekalo pod geslom: "Prihodnost v pristan!". Gibanje svobodni Trst je pripravilo pohod, ki je potekal od ulice Campo Marzio vzdolž nabrežja preko Velikega trga, skozi vhod v severno (staro) pristanišče do skladišča 27. Nekaj tisoč ljudi je pod rdečimi zastavami s helebardo in modrimi zastavami ZN korakalo v sprevodu po obali; med Tržačani tudi prebivalci iz cone "B", pristaniški delavci, nekaj Benečanov ter predstavništvo Avstrijcev in Moldavcev. Na sporedu so bili nato govori o razlogih protesta, prisotni pa so Italiji tudi postavili "ultimat", naj se drži določb Mirovne pogodbe o mednarodnem prostem pristanišču.

Manifestacija se je zaključila pred skladiščem 21 z večjezičnim javnim govorom, ki je potekal tudi v slovenščini, na katerem so predstavniki gibanja italijanskim oblastem postavili ultimatum z desetimi točkami. Voditelji gibanja so našteli vse ukrepe, ki naj bi zagotovili preporoda pristanišča in napovedali ustanovitev posebnega odbora za stalno kontrolo razvoja.

Gibanje sicer zahteva, da se do 10. februarja 2014 tržaškemu pristanišču prepozna status edinega mednarodnega prostocarinskega pristanišča Evropske unije in Sredozemlja. V omenjenih desetih točkah so predstavili zahtevo, da se ponovno vzpostavi pravni status po določbah Mirovne pogodbe iz leta 1947 in Londonskega memoranduma iz 1954. Ob tem so Združenim narodom že predstavili peticijo, ki jo je podpisalo 15000 državljanov z zahtevo, da se opravi inšpekcijski nadzor za preverjanje kršitev začasne uprave, ki je bila zaupana italijanski vladi.

Deli novico: