ŠTEVILO SMRTNIH ŽRTEV V ALBANIJI ŠE NARASLO, TUDI GRČIJO STRESEL MOČAN POTRES: Slovenija na prizadeto območje pripravljena poslati dva strokovnjaka (VIDEO)

Kronika

Torkov potres v Albaniji je po zadnjih podatkih zahteval 26 smrtnih žrtev in več kot 650 poškodovanih. Doslej so izpod ruševin rešili 45 ljudi, poročajo albanski mediji. Potres je zahod Albanije prizadel zgodaj zjutraj v torek. Tudi več ur po potresu reševalci domnevajo, da je pod ruševinami še več žrtev. Slovenija je Albaniji pripravljena priskočiti na pomoč z dvema strokovnjakoma za pomoč pri koordinaciji mednarodne pomoči pri odpravi posledic potresa. Medtem je močan potres z magnitudo 6,1 prizadel tudi Grčijo.

Po navedbah albanskega inštituta za geološke vede v Tirani ter nemškega centra za geološke raziskave v Potsdamu je bila magnituda potresa 6,3, po navedbah ameriškega seizmološkega urada (USGS) 6,4. Žarišče potresa je bilo približno deset kilometrov severno od Drača in 30 kilometrov zahodno od Tirane v Jadranskem morju na globini desetih kilometrov. V Tirani, Draču ter drugih krajih so se zaradi potresa porušile številne hiše. Ljudje so v paniki bežali na ulice.

Albanska vlada je danes za območje Drača in Tirane, kjer so razmere najhujše, razglasila izredne razmere. V Draču so po poročanju albanske TV Klan iskalno in reševalno akcijo nadaljevali tudi ponoči, medtem ko so jo v kraju Thumane ponoči zaradi teme prekinili in jo nadaljujejo od danes zjutraj. Na območju kraja Thumane so doslej postavili 67 šotorov, v katerih lahko biva 700 ljudi. Na območju Drača in sosednjih vasi so postavili 181 šotorov za namestitev 1450 ljudi.

Slovenija v Albanijo pripravljena poslati dva strokovnjaka

V Albanijo je doslej prispelo več kot 200 strokovnjakov iz EU, Kosova, Grčije, Turčije, Francije, Italije, Hrvaške, Romunije, Švice, ZDA, Črne gore, Severne Makedonije in Srbije, ki bodo pomagali pri iskanju in reševanju. 

Potem ko so iz urada vlade za informiranje sporočili, da je vlada sprejela odločitev o napotitvi dveh strokovnjakov v okviru mehanizma EU za deset dni, so iz Uprave RS za zaščito in reševanje pojasnili, da je šlo za odločitev o njuni nominaciji in ne napotitev. Predlog je Slovenija poslala v Bruselj, "kjer tokrat Evropska komisija v EU ekipo za civilno zaščito ni izbrala naših strokovnjakov", so dodali.

Ob tem so z ministrstva za obrambo (Mors) še sporočili, da bodo še naprej spremljali razmere v Albaniji po potresu in po potrebi predlagali dodatno pomoč. Pristojni albanski organi so prek mehanizma EU za civilno zaščito, centra za usklajevanje nujnega odziva (ERCC), v torek zaprosili za mednarodno pomoč v obliki treh reševalnih enot za iskanje izpod ruševin, predvsem iz sosednjih držav. Pomoč v obliki reševalnih enot so albanski strani že potrdile Grčija, Italija in Romunija.

Dodatno so albanske oblasti zaprosile za pomoč strokovne enote civilne zaščite EU za koordinacijo mednarodne pomoči, ki bo sestavljena iz predvidoma sedmih članov različnih profilov. Naloga strokovne ekipe bo pomoč albanskim oblastem pri oceni stanja, sprejemu mednarodne pomoči in pri oceni poškodovanosti objektov, so še sporočili z Morsa. 

Danes močan potres tudi v Grčiji

Tresenje tal so občutili na celotnem Balkanu ter severozahodu Grčije in južni Italiji, pa tudi v Sloveniji. Tla na območju se še niso umirila. Z Grčije tako danes poročajo o potresu z magnitudo 6,1. Gre za potres v globinah morja pred obalo Krete, ki so ga čutili tudi v drugih predelih države, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po poročanju makedonske tiskovne agencije Mia so tresenje tal občutili tudi v makedonski prestolnici Skopje. "Bil je močan potres, ves otok se je stresel, a na srečo ni nobenih poročil o škodi," je sporočil guverner Krete Stavros Arnautakis.

Kot poroča portal index.hr, je bil epicenter današnjega potresa v Grčiji v morju blizu Krete, na globini 56 kilometrov, z magnitudo 6,1 po Richterjevi lestvici. Po poročanju grških medijev je tresenje trajalo dlje časa in so ga čutili v Atenah, ki je od epicentra oddaljeno 256 kilometrov, pa tudi v mnogih drugih delih države. Zaenkrat ni poročil o žrtvah, za zdaj pa tudi ni nobene informacije o materialni škodi. "To je bil najmočnejši potres, kar sem jih kdaj čutil. Hiša se je močno stresla. Strah me je bilo, bal sem se, da se ne bo ustavil. Sekunde so bile zelo dolge," je povedal prebivalec Grčije. "Cela hiša se je tresla. V dveh valovih in trajalo je dolgo," pa je dejal drugi, piše index.hr.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija