PRVI NAPREDEK MALEGA KRISA PO PREJEMU ZDRAVILA: Uspel se je samostojno prevaliti

Slovenija

Odkar je mali Kris iz Kopra v Ameriki prejel novo odkrito zdravilo za prirojeno spinalno mišično atrofijo, se je uspel samostojno prevaliti. Po besedah Krisove babice Irene, se prvi napredki že kažejo. Sicer ima malček povišano telesno temperaturo, nima pravega apetita in prejema steroide.

Kot je za portal 24ur povedala Krisova babica Irena, se je malček prej uspel prevaliti zgolj s pomočjo drugih. Zdaj zmore sam dvigniti rokico in se obrniti, prav tako že uspe malce dvigniti glavico. To pa je za Krisovo širšo družino največja sreča, kot da bi malček 'dobil novo življenje'. Zdravilo je prejel pred štirimi dnevi.

Tudi nogice naj bi že dvigal, se jih dotikal z rokami in dajal v usta, opisuje babica, kar vidi na posnetkih, ki jih prejme iz Amerike.

Mali Koprčan se je rodil s spinalno mišično atrofijo, pri kateri človek izgublja mišično moč, saj mu mišice odmirajo. Prejel je zdravilo Zolgensma, ki ga je nedavno dal na tržišče farmacevtski velikan Novartis. Maja letos ga je odobrila ameriška Agencija za hrano in zdravila (FDA), v EU pa (še) ni odobreno.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija