Število sezonskih okužb narašča, pojavlja se že gripa

Zdravje

Število prehladnih okužb, bronhiolitisov in drugih virusnih okužb se tako pri odraslih kot pri otrocih povečuje, opažajo na infekcijski kliniki. A za zdaj je stanje primerno letnemu času in hujšega porasta še ne zaznavajo. Podatki Inštituta za varovanje zdravja RS (IVZ) kažejo, da se je v zadnjih dveh tednih že začela pojavljati tudi gripa.

Posamezne primere okužb z virusom influence A so v minulih dveh tednih na IVZ zaznali v več slovenskih regijah, med drugim v osrednjeslovenski regiji, na Gorenjskem, Goriškem, v Brežicah in na Koroškem. Prve primere gripe že zaznavajo tudi v drugih evropskih državah, je za pojasnila Maja Sočan z IVZ. Obolevajo predšolski otroci in šolarji, kar je za začetek sezone gripe povsem običajno.

Na vprašanje, ali za ta letni čas nekoliko toplejše vreme kakorkoli vpliva na širjenje gripe, Sočanova pojasnjuje, da si strokovnjaki sicer niso enotni. A je nizka temperatura tisti vremenski dejavnik, ki ga največkrat omenjajo kot pospeševalca intenzivnosti sezone gripe vsaj v zmernem podnebnem pasu.

Trenutno se po podatkih IVZ povečuje število potrjenih okužb z respiratornim sincicijskim virusom (RSV), drugim najpomembnejšim virusom, ki se pojavlja v hladnejšem delu leta. RSV povzroča akutni bronhiolitis oz. vnetje drobnih dihalnih poti zelo majhnih otrok, pravi Sočanova.

Cepljenje proti gripi ostaja najbolj učinkovit ukrep za zmanjšanje zapletov, ki so možni, še posebej pri starejših ljudeh, zelo majhnih otrocih in bolnikih s kronično boleznijo srca, pljučno, presnovno boleznijo ali motnjo imunosti, poudarja Sočanova. Dodaja, da je žal Slovenija ena izmed držav EU, kjer se cepi najmanjši odstotek prebivalstva, manj se jih cepi samo še v dveh državah EU.

Cepivo proti gripi zaščiti le pred okužbo z virusom influence

Sočanova poudarja, da cepivo proti gripi zaščiti le pred okužbo z virusom influence, ne pa tudi pred drugimi virusi. Najboljši zaščitni ukrep pred širjenjem okužb na sploh je higiena. "V zimskem času poleg gripe krožijo še številni drugi povzročitelji akutnih okužb dihal, ki se prenašajo preko kužnih kapljic ob kašljanju, kihanju, glasnem govorjenju in preko onesnaženih površin. Zato ni odveč ponovno poudariti, da je higiena rok izjemnega pomena, saj si preko rok, s katerimi smo se dotikali kljuk, vrat, držal v avtobusu, površin v trgovinah itd., zanesemo viruse na sluznice ust, nosa in oči," pravi Sočanova.

"Če kašljamo in smo nahodni, moramo upoštevati, da lahko okužbo prenesemo na svoje bližnje, zato je prav, da se držimo pravil in kašljamo v rokav, ne v dlan, s katero onesnažimo površine, in smrkamo v papirnate robčke, ki jih nato higienično odstranimo," še pravi Sočanova. Staršem majhnih otrok svetuje, naj se namesto v nakupovalne centre, kjer je veliko ljudi, odpravijo raje na svež zrak in se gibljejo v naravi. Tam je verjetnost okužbe bistveno manjša.

Deli novico: