STE ŽE ZAČELI S PRIPRAVO OZIMNICE? S temi nasveti si lahko olajšate delo

Trendi

Olajšajte si delo in upoštevajte te koristne nasvete za pripravo ozimnice. Spodaj si lahko preberete tradicionalne metode skladiščenja ozimnic, kot so sušenje, blanširanje, zamrzovanje, kisanje in shranjevanje v olju. Omenjene so še vedno najpogostejše in najbolj prakticirane, piše Moja Ozimnica.

Blanširanje

Blanširanje je proces kuhanja, pri katerem se živila, običajno zelenjava ali sadje, za kratek čas potopijo v vrelo vodo in nato v ledeno vodo, da se zmanjša izguba kakovosti hrane med dolgotrajnim shranjevanjem.

Najpogosteje se uporablja kot postopek pred zamrzovanjem, sušenjem ali konzerviranjem ter spreminjanjem teksture in odstranjevanjem skorje. Sam postopek ima tri faze: predgretje, blanširanje in hlajenje. Naučite se blanširati vse vrste zelišč in začimb, načine, kako dolgo se posamezna rastlina blanšira in kako jih pripraviti za nadaljnjo predelavo.

Sušenje

Skoraj ni enostavnejšega načina za daljše shranjevanje hrane kot dehidracija (sušenje). Postopek, ki se izvaja že tisoče let, da hrana ostane dolgo časa brez hlajenja, je sušenje eden najboljših načinov za shranjevanje hrane. Danes poznamo in možnih več načinov sušenja hrane, nekatere metode pa so uspešnejše od drugih, odvisno od sadja ali zelenjave, ki jo sušite.

Zamrzovanje

Zamrzovanje je najlažji, najbolj priročen in dolgotrajen način shranjevanja hrane, naravno zamrzovanje hrane pa že stoletja uporablja prebivalstvo v hladnejših podnebjih. Večina živil dobro zamrzne - razen izdelkov z veliko vode, izdelkov na osnovi smetane in kuhane škrobne hrane, kot so kuhani rezanci in riž.

Naučite se, kako in katere rastline lahko zamrznete, da preprečite izgubo hranil, razbarvanje in okus ter kvarjenje hrane, kar omogoča dolgotrajno shranjevanje sadja in zelenjave pozimi.

Kisanje

Kisanje zelenjave s fermentacijo je odličen način za uživanje sveže in domače zelenjave skozi vse leto, lakto-fermentacija pa je odličen način za shranjevanje sezonske zelenjave do enega leta. Tako lahko tudi sredi zime uživamo v bogatih okusih sveže nabrane zelenjave!

Enostavna lakto fermentacija oziroma kisanje je eden najpogostejših načinov konzerviranja in shranjevanja zelenjave na našem območju. Vendar pa fermentirana zelenjava ostane "sveža" in sčasoma spremeni okus, barvo in teksturo. 

Konzerviranje v olju

Ko gre za shranjevanje poletne zelenjave, se večina obrne na kisanje. Čeprav obstaja veliko bolj ustvarjalnih načinov za vlaganje, mnoge moti kis ali pa si želijo bolj subtilnih okusov. Če se v tem opisu prepoznate, predlagamo, da namesto vloženega v letošnjem letu poskusite svežino zelenjave ohraniti v olju.

Čeprav lahko številne rastline konzerviramo v olju in jih shranimo za omejen čas v hladilniku, nekatere niso primerne za ta način konzerviranja in predstavljajo potencialno tveganje zastrupitve s hrano, če med shranjevanjem ne upoštevamo določenih osnovnih previdnostnih ukrepov. V olju se najpogosteje varno konzervirajo česen, paradižnik, paprika, ingver, jajčevci in gobe.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija