STE VOZILI POD VPLIVOM ALKOHOLA? V tej državi voznike čaka delo v mrtvašnici, kjer morajo umivati trupla in odstranjevati organe

Svet

Delo v mrtvašnicah in bolnišnicah je v Moldaviji kazen za tiste voznike, ki jih policisti ujamejo, da so vozili pod vplivom alkohola. Ukrep sodi v okvir programa moldavske vlade za zmanjšanje alkoholizma v državi in vožnje pod vplivom alkohola.

V okviru programa je predvideno, da morajo vozniki, ki jih policija ujame pri vožnji pod vplivom alkohola, obvezno sodelovati v posebnem programu, v nasprotnem primeru ostanejo brez vozniškega dovoljenja. Poseben program traja tri mesece, vključuje pa 12 srečanj, v okviru katerih tisti, ki so storili prometni prekršek, pomagajo v bolnišnicah na oddelkih, kjer zdravijo poškodovane v prometnih nesrečah. Predvideno je tudi delo v mrtvašnici.

Program že izvajajo v moldavski prestolnici Kišinjov. Nedavno se ga je udeležilo šest moških, kaznovanih zaradi vožnje pod vplivom alkohola. V mrtvašnici so pomagali umivati trupla ter sodelovali pri obdukciji tako, da so odstranjevali notranje organe. Program v Moldaviji izvajajo od maja letos, poroča moldavski novičarski portal Publika.

"Ta izkušnja me je vzpodbudila, da nikoli več ne sedem za volan pijan. To je bila dobra lekcija. Mislim, da mi bo smrad razpadajočega človeškega mesa za vedno ostal v nosu," je dejal eden od sodelujočih. Po zadnjih podatkih Svetovne banke iz leta 2016 v Moldaviji osebe, ki so starejše od 15 let, povprečno na leto popijejo 15,2 litra čistega alkohola, kar je približno 167 steklenic vina. Prav tako je v državi vsak četrti smrtni primer povezan z alkoholom, medtem ko je svetovno povprečje eden od 20.  Pričakovana življenjska doma za moške v Moldaviji je 68, za ženske 75 let. Evropsko povprečje je 79 let za moške in 84 let za ženske.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija