RAZVELJAVLJENA OPROSTILNA SODBA ZA VODJO KOBRE: Izolski gostinec, ki naj bi ga izsiljevali, izpovedbo povedal v šoku

Koper

Koprsko višje sodišče je razveljavilo oprostilno sodbo glede izsiljevanja za Valona Hoxhaja in Eltona Shkurtija, znana iz zadeve Kobra, danes poročajo Primorske novice. Višje sodišče je zadevo vrnilo na okrožno sodišče v ponovno sojenje ter dalo tudi napotke, kaj bo moralo upoštevati pri ponovnem sojenju oziroma pri presoji očitkov iz obtožbe.

Hoxhaj in Shkurti naj bi junija 2016 izsiljevala izolskega gostinca za plačilo namišljenega dolga in mu pri tem tudi grozila s smrtjo. Prvostopenjsko sodišče je sicer ocenilo, da ni bilo dovolj dokazov za očitano kaznivo dejanje, konkretneje izpoved domnevnega oškodovanca ni bila dovolj zanesljiva, da bi na lahko na njeni podlagi obtožena obsodili. Hoxhaj je sicer v priporu, saj ga je prvostopenjsko sodišče maja lani kot vodjo hudodelske združbe Kobra, ki se je ukvarjala s preprodajo prepovedanih drog in s prevozi ilegalcev, obsodilo na devet let in 10 mesecev zapora.

Tožilstvo se je na sodbo pritožilo ter višjemu sodišču predlagalo razveljavitev sodbe in vrnitev v ponovno sojenje. Kot je v pritožbo navedlo tožilstvo, oškodovanec sicer ni bil "idealna priča", vendar je izpovedbo podal v šoku, v temelju pa so bile njegove navedbe vseskozi enake, poleg tega pa so jih po prepričanju tožilstva potrdili tudi materialni dokazi. Dogajanje so nenazadnje potrdile tudi priče, je v spisu navedlo tožilstvo. Pri tem je kot nesprejemljivo zavrnilo namigovanja, da bi se priča s svojo izpovedbo želela "rešiti" obtoženega Hoxhaja.

Hoxhajev zagovornik Branko Gvozdić je v pisnem odgovoru na pritožbo izrazil začudenje nad vztrajanjem tožilstva in nad tem, da ni zoper glavno pričo vložilo ovadbe zaradi krivega pričanja. Shkurtijev zagovornik Renato Dukič pa je na pritožbeni seji septembra letos podvomil v izpoved domnevnega oškodovanca glede tega, kako je prepoznal Shkurtija, sodišču pa predlagal, da pritožbo zavrne.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
madafaka |  30 .10. 2019 ob  17: 51
Albanska posla... V Izoli je tega preveč. Pa važno da je bil guberac oproščen.. tako je to ko ti je fotr bog in batina na obali. Lp
Prognostik |  30 .10. 2019 ob  11: 07
15
9 let v zaporu...žena se bo skurbala...hčerka poročila... a on fino guli 9 godina.