STE MED TISTIMI, KI ZA SVETLEJŠI NASMEH UPORABLJAJO ČRNO OGLJE? To so skrite nevarnosti, ki jih morate poznati

Trendi

Aktivno oglje za beljenje zob je oglje iz kokosovih lupin, ki ima izredno učinkovite lastnosti v naravni negi in kozmetiki. Bistvo prašnatega sredstva je kompozicija materiala, ki ima tako majhne delce, da lahko pridejo absolutno povsod. Zaradi tega dejstva ima med drugim izjemne učinke tudi na zobe. Iz njih absorbira vse nečistoče, saj se z njimi poveže, pri izpiranju zob z vodo pa odpade. Na ta način za seboj pusti bolj čisto, belo in lepo površino, piše na spletni strani podjetja Karbonoir. Kljub temu strokovnjaki  opozarjajo na skrite pasti, ki jih morate poznati, preden si zobe ščetkate z ogljem.

Pretirana obraba sklenine in posledično obarvanje zob

Aktivno oglje v prahu res veže toksine in pline v prebavilih, nevtralizira želodčno kislino, a ne prehaja v kri. Izloči se v nespremenjeni obliki. Zaradi svoje izredno velike površine je izjemno abrazivno. Če ga uporabljate pogosto, lahko povzroči pretirano obrabo sklenine. Sklenina, ki pa jo izgubite zaradi pretirane uporabe črnega belila, pa je izgubljena za vedno, saj se ne obnavlja.

Kar pomeni, da, če se vam to zgodi, naredite zobem več škode kot koristi, saj zobje z obrabljeno sklenino nato postanejo bolj sivkasti ali rumenkasti, odvisno od barve notranje zobovine (dentina) zob. Poleg tega da lahko uporaba, če imate razgaljene vratove, povzroči tudi preobčutljivost zob.

Zabarvanje in vnetje dlesni

Ne samo obarvanje zob na sivkasto ali rumenkasto, zaradi pretirane obrabe sklenine, oglje pogosto povzroči tudi zabarvanje dlesni, kar je lahko zabavno za pusta, nikakor pa ne za valentinovo. Zabarvanje dlesni namreč lahko nastane, če daljše časovno obdobje s črnim ogljem ščetkate zobe in se pigment oglja vtetovira v vaše dlesni. Tako lahko dlesni sčasoma postanejo temnejše, sivkaste, namesto zdravo rožnate.

Beljenje zob z aktivnim ogljem pa lahko povzroči tudi vnetje dlesni. Pogosto po ščetkanju z aktivnim ogljem ostanejo delci pod dlesnijo, in ker aktivno oglje ni topno, lahko povzroči vnetje dlesni, če ga ne morete dobro izprati. Ker je trend uporabe oglja šele dobro nastal, pa morebitni dolgoročni nezaželeni učinki še niso znani, zato bodite previdni, saj včasih preveč dobrega ni dobro.

Če pa se kljub temu odločite, da boste za čiščenje zob ali uživanje uporabili izdelke iz oglja, pa bodite pozorni, da uporabljate le medicinsko aktivno oglje. To ni oglje, ki ga lahko vzamete direktno iz oglarske kope, niti ni žar oglje. Medicinsko oglje v prahu je mikroporozna oblika oglja, pridobljena iz različnih surovin, kot so les, kokosove lupine, olivne koščice in drugo. Le te se aktivirajo s paro ali kemijskim postopkom.

Čeprav je zobna pasta z ogljem deležna velike pozornosti, ni učinkovitejša od drugih zobnih past ali izdelkov za svetlejši nasmeh. Morda pomaga odstraniti površinske madeže, vendar njena dolgoročna zaradi omejenih študij še ni znana. Preden se odločite za beljenje zob, se le pogumno pogovorite z izbranim zobozdravnikom, piše Healthline.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  29 .10. 2022 ob  15: 42
A o strupih, prisotnih v vecini zobnih past pa nic ne napisete. Gnoji!