STARŠI, POZOR: Teh simptomov pri otrocih nikakor ne smete prezreti!

Trendi

Tako kot odrasli organizem tudi otroški pošilja sporočila, ko je nekaj narobe. Pogosto so signali, ki ji pošilja otrokovo telo, zmedeni, zato ni presenetljivo, da je staršem včasih težko prepoznati določene neljube spremembe. Še posebej morate biti pozorni na sledeče simptome.

Če ima vaš otrok suha usta in jezik, je nemiren in so zanj značilne vedenjske spremembe, zaspanost, nenavadno hladne roke in stopala ter manjša potreba po uriniranju, pomeni, da je dehidriran. Pri novorojenčkih in dojenčkih pa so simptomi pomanjkanja tekočine premehka lobanja v predelu mečave (del lobanje, ki še ni okostenel), vnetje oči in razdražljivost.

Če opazite katerega koli ali vse zgoraj naštete simptome, je pomembno, da reagirate brez odlašanja.

Otroci so dehidrirani, kadar izgubijo več vode, kot jo zaužijejo. Prvi simptom tega stanja je žeja, starši pa se morajo nanjo čim prej odzvati na način, da otroku omogočijo pitje tekočine. Če dehidracije pravočasno ne prepoznamo in dotično stanje dalje zanemarjamo, lahko pri otroku pride do večjih zdravstvenih zapletov

Človeško telo je namreč sestavljeno iz 60 odstotkov do 70 odstotkov vode. Pri najmlajših je ta odstotek najvišji in se postopoma niža s starostjo. To kaže na dejstvo, da je voda izrednega pomena za ustrezno delovanje vseh telesnih funkcij, potrebnih za življenje, kar pomeni, da so vse pomembne funkcije v organih, tkivih in celicah odvisne od zadostne količine vode.

Ustrezna hidracija med drugim služi za uravnavanje telesne temperature, kar je posebej pomembno pri mlajših otrocih, saj ne morejo uravnavati svoje telesne temperature tako kot starejši otroci in odrasli.

Najboljši način za preprečevanje dehidracije je seveda reden in zadosten vnos tekočine. Otroci običajno potrebujejo 100 ml tekočine dnevno na kilogram telesne teže, kar variira glede na otrokovo aktivnost in temperaturo ozračja. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija