Starša pokojne deklice obsojena

Kronika

Ljubljansko okrožno sodišče je danes Martino Furlan in Žigo Birsa obsodilo na enotno kazen leto in osem mesecev zapora, je za STA potrdil zagovornik Furlanove Dušan Pajk, ter napovedal pritožbo. Tožilstvo je Furlanovi in Birsi očitalo, da sta iz malomarnosti povzročila smrt devetmesečne hčerke Lucije ter zanemarjanje in surovo ravnanje z otrokom.

Odvetnik Pajk ni želel podrobneje komentirati za zdaj nepravnomočne sodbe, dokler ne dobi njene obrazložitve. Dejal je le, da sodba odraža pretiravanje tožilstva z ostrino kazni, ki jo je predlagalo. Tožilka Zvonka Knavs je namreč za 34-letno Furlanovo in leto starejšega Birso predlagala po šest let in pet mesecev zapora.

Pajk je po poročanju medijev v sredo v zaključni besedi dejal, da se tožilka trudi obtožena prikazati kot pošasti brez čustev, v resnici pa gre za ljubeča starša, ki bosta zaradi hčerkine smrti trpela vse življenje. Po Pajkovih besedah starša nista uspela prepoznati resnosti hčerkine bolezni, verjetno zaradi netipičnih znakov bolezni.

Pokojna Lucija je bila rojena avgusta 2009 brez zdravniške pomoči. Starša je nista vodila na preglede k zdravniku, niti je nista dala cepiti. Tudi ko je zbolela, nista poiskala zdravniške pomoči, tako da je Lucija umrla doma. Obdukcija je pokazala, da je otrok pred smrtjo preboleval pljučnico, bil je tudi dehidriran in kronično slabokrven.

Lucijini stari starši naj bi že več mesecev pred njeno smrtjo opozarjali na otrokove težave z zdravjem.

Pinko |  13 .10. 2013 ob  09: 48
V kakšnem smislu ,..niso opravili svojih nalog? A misliš , da so jasnovidci? Če otroka starši ne pripeljejo k zdravniku ko je bolan, kdo lahko ukrepa??? Starši imajo vso pravico odkloniti cepljenje in s tem prevzamejo tudi odgovornost za svojo odločitev. Takih staršev je čedalje več...
palinko |  10 .10. 2013 ob  12: 29
a bodo državne institucije (zdravstveni dom in center za socialno delo) ki niso opravile nalog za katere os plačane tudi obsojene