STANJE SE NORMALIZIRA: Ob današnjem plimovanju brez intervencij v Izoli in Piranu (FOTO)

Piran

Ob dopoldanskem povišanem plimovanju je morje poplavilo najnižje predele obale v Izoli in Piranu, vendar tudi zaradi preventivnih ukrepov pristojnim službam nikjer ni bilo treba interventirati. Po besedah pristojnih se voda počasi že umika, stanje pa normalizira.

Izola danes (foto: Facebook/Gasilci PGD Izola)

V Izoli je poplavilo Veliki trg v celoti in del Sončnega nabrežja, tu so tudi postavili protipoplavne ovire. Sicer pa je bilo plimovanje danes manj izrazito kot v torek zvečer in sredo zjutraj, je pojasnil namestnik poveljnika izolske civilne zaščite Denis Udovič. Tako voda ni dosegla objektov in posledično niso izvedli nobene intervencije s prečrpavanjem vode iz objektov.

Kot je še ocenil Udovič, so bili sicer v Izoli na plimovanje dobro pripravljeni. Tako so že v četrtek obvestili okoliške prostovoljne gasilce, da jih bodo po potrebi aktivirali, in danes zjutraj so tudi aktivirali člane Prostovoljnega gasilskega društva Izola. Razmere v Izoli se že umirjajo, tudi gladina morja se spušča.

Tartinijev trg v Piranu je že drugi dan pod vodo. (foto: Tomaž Primožič/FPA)

Tudi v Piranu je kljub poplavljanju nekaterih območij v starem mestnem jedru dan minil brez ene same intervencije, je povedal poveljnik Civilne zaščite Piran Egon Štibilj. Kot je ocenil, so bili ljudje na plimovanje dobro pripravljeni in so se samozaščitili. Prebivalstvu so sicer razdelili kar 2500 protipoplavnih vreč peska in še 700 napihljivih vreč. Tudi v Piranu gladina morja že upada.

Napovedi agencije za okolje o ponovnem visokem plimovanju so se tako uresničile, vendar je bilo poplavljanje bistveno manj izrazito kot v noči na sredo, ko so obalni gasilci skupaj opravili okoli 60 intervencij. Po podatkih Arsa je bila torkova najvišja zabeležena višina morja na merilni postaji v Kopru s 373 centimetri najvišja od novembra 1969.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  15 .11. 2019 ob  12: 59
Pridni gasilci, komunalci in Egon Štibilj z ekipo.
Hvala lp