DOBILI SMO PRIMORSKO VARDO: Zavzemajo se, da bi delovali 24 ur, a zagotavljajo, da proti zakonu ne bodo šli

Slovenija

Medtem ko Svet za nacionalno varnost zahteva od pravosodnega in notranjega ministrstva, da v najkrajšem času pripravita spremembe kazenskega zakonika tako, da bi država lahko ukrepala ob aktivnostih samooklicanih vaških straž, kot je Štajerska varda, smo dobili še Primorsko vardo. Njen obstoj je za naš portal potrdil Erik Ratej, ki zadnjih osem let živi v Ilirski Bistrici, sicer pa je Štajerec.

Kot je potrdil Erik Ratej iz Ilirske Bistrice, tudi na Primorskem od nedelje deluje Primorska varda, ki ima zaenkrat 12 pripadnikov. Kot je dejal, delujejo skupaj s Štajersko in Kranjsko vardo, na terenu pa za zdaj niso bili, ker so še v fazi ustanavljanja.

"Če bomo patruljirali, bomo skupaj s Štajersko in Kranjsko vardo," je dejal. Imitacij orožja po napovedih ne bodo nosili, bodo pa nosili vojaška oblačila. Na vprašanje, kako se bodo financirali, je Ratej povedal, da se vsak posameznik, ki se pridruži vardi, financira sam. "Plačilo je samo za vojaške obleke," poudarja Ratej.

V primeru, da država z zakonom prepove tovrstno dejavnost, Ratej zagotavlja, da protizakonito ne bodo delovali.

"Primorska varda bo najbolj dejavna na Primorskem in Primorska je velika. Njen namen je obveščati pristojne organe, ki imajo pooblastila za ukrepanje. Sam imam takšno delo, da sem veliko na terenu in se že velikokrat opazil ilegalne prebežnike. Velikokrat sem tudi poklical policijo, še preden sem vstopil v Primorsko vardo," pojasnjuje vódnik Primorske varde. V Štajerski in Kranjski vardi naj bi se pripadniki zavzemali, da bi delovali 24 ur dnevno in po besedah Rateja bi takšnega delovanja želeli tudi v Primorski vardi.

Delovanje Štajerske varde je v minulih dneh pritegnilo pozornost tujih medijev, med drugim britanske tiskovne agencije Reuters. Policija je sredi tedna sporočila, da ustanavljanju samooklicanih skupin in t. i. vaških straž nasprotujejo imajo ničelno toleranco do pobud posameznikov, ki bi nase prevzemali naloge, ki so v pristojnosti države.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukuruz |  16 .11. 2019 ob  22: 57
Konec koncu hodijo ob meji nekje bogu za hrbtom,dalec proc od socializacije.Nek novinar je zapisal da tega ne potrebujemo ker so slovenska tla plodna za razvoj skupin predvsem zaradi nezadovoljstva nad policijo.Prebiramo po spletnih portalih kako se krade,ta mesec bodo spet razstrelili nekje bankomat ze osmic,nekomu bodo vdrli v stanovanje,nekje v trgovino,enemu bo zmankal motor al avto...
Komu zares smrdi da hodijo ob meji?
Sebastian |  16 .11. 2019 ob  19: 46
Pozabili ste še na Primorsko Guardo. Ki je nastala v Kopru in se bori proti komunistom in proti ilegalcem
Anica |  15 .11. 2019 ob  22: 44
Čestitam!
Kukuruz |  15 .11. 2019 ob  21: 46
Nastali so zaradi neucinkovitosti policije in vojske...gor v brkinih redno hodijo po gozdovih in je domacine strah
ROBERTO-ROBERTO |  15 .11. 2019 ob  18: 47
18
Če država ne more zagotoviti varnosti za svoje državljane,je potrebno nekako zagotoviti to varnost.In bravo fantje da branite našo državo.Vsi ti komentarji,ki temu nasprotujejo za vašo dobro delo,bo enkrat prišla prošnja za pomoč.Če ne prej,takrat,ko bojo ti črnuhi začeli posiljevat naše ženske.Kot se to dogaja v tujini.Vas 100% podpiram.Rad bi bil del vaše ekipe!!!!!
Lili |  15 .11. 2019 ob  15: 20
Ma lahko kdo napiše kdo in čigav je ta Ratej? Ma ste opazli, da stalno pošiljajo neke štajerce delat barufo na primorsko (Joras, Ratej,...) . Naj se poberejo tej plačani bedaki od koder so prišli! Me prav zanima, kdo jih plačuje!
kjessi |  15 .11. 2019 ob  13: 57
Najboljši je komentar nepoznane punce ki pravi, da se trebušasti mačoti z mičkenimi lulčki igrajo vojake !!!!! :-D
choco |  15 .11. 2019 ob  13: 31
Se opravičujem za moje neznanje..
Kaj sploh pomeni beseda "varda"?
Skupina odraslih otrok, ki ljubijo alkohol in skrivalnice po gozdu?
 |  15 .11. 2019 ob  13: 27
40
bo treba ustanovit ISTRSKO vardo,ter cuvat mejo na CRNEM KALU
Ištrijan |  15 .11. 2019 ob  12: 28
22
Ničeti nič vredni!

Pritepeni štajerci in drugi forešti bi nam, ki nam teritoriju živimo od vedno, že vec generacij, vsiljevali neke njihove domobranske in vaškostražne moduse oprandi!! Ma spokajte nazaj od koder ste prišli in se tam gor po "vaših šumah" igrajte te igrice, očitno duševno motenih posameznikov!

In kot je napisal že kdo pred mano, dajte dol s te vaše uniformirane tolpe zafrustrirancev tradicionalne simbole NAŠE ISTRE!

Ištrijani s to vašo banditsko tolpo nima nič!! In nič noče imet!
Motoviltz |  15 .11. 2019 ob  12: 05
34
Hej štronzi !
Najprej odstranite tisto kozo s tega vašega grba.
Istra in Istrijani nimamo s temi domobranci nič.
Pa še grb od Trsta se naumili.
A boste zbrali svojo četico in okupirali Trst?
12 vrlih vitezov okupiralo Trst na konjih.
Kje imate zbirališče ? Na Socerbu ?