SPOROČILO IZ KNOVSA: Znanka premierja je imela pri zaposlitvi na Sovi posebno obravnavo

Slovenija

Znanka premierja Marjana Šarca je imela pri zaposlitvi na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) posebno obravnavo, ki je odstopala od ustaljene prakse, so danes sporočili iz Komisije DZ za nadzor obveščevalno-varnostnih služb (Knovs). Nadzor komisije nad zaposlovanjem na Sovi pa je po njihovih besedah pokazal sistemske napake.

Knovs po pregledani dokumentaciji in opravljenem razgovoru z glavno inšpektorico Inšpektorata za javni sektor Lidijo Apohal Vučković ugotavlja, da Šarčeva znanka ob zaposlitvi ni izpolnjevala vseh pogojev za delovno mesto, ki ga je zasedla, izhaja iz sporočila, ki ga je podpisal predsednik Komisije Matej Tonin (NSi). Na Sovi so sicer kasneje s Šarčevo znanko sklenili novo pogodbo in aneks, s tem pa so jo prerazporedili na delovno mesto, za katerega je izpolnjevala pogoje.

"Če bi bil inšpekcijski nadzor opravljen v času veljave prve pogodbe o zaposlitvi, bi inšpektorat predlagal kadrovski komisiji razveljavitev pogodbe o zaposlitvi," so danes zapisali na Knovsu.

Apohal Vučkovićeva je sicer konec novembra lani, po končanem nadzoru povedala, da prvotnih pogodb ne bi razveljavili. Navedla je, da je podobno tudi v primerih, ko se v javnem sektorju zaposli kandidata, ki mu recimo manjka še izpit o splošnem upravnem postopku, a se ve, da ga bo opravil v kratkem.

Knovs je v današnjem obvestilu za javnost med drugim opozoril, da je Šarčeva znanka "zdravniški pregled pred zaposlitvijo na Sovi opravila v času trajajoče daljše bolniške odsotnosti z dela. Na Sovi so jo zaposlili, še preden je opravila ustrezno varnostno preverjanje."

Sova je zaposlovala posameznike, preden so izpolnjevali formalne pogoje, ki so bili zahtevani v razpisni dokumentaciji, so zapisali na Knovsu. Ocenjujejo, da so postopki razpisnih komisij nepregledni, točkovanje primernosti posameznih kandidatov pa je bilo subjektivno. Med prijavljenimi kandidati so arbitrarno izbrali kandidate, ki so prišli v ožji izbor. V ožji izbor so prišli tisti, ki so se na razpis prijavili prej.

"Glede na razpoložljiva sredstva in kadrovske načrte Sove ni bilo naprej postavljenih prioritet pri zaposlovanju na delovna mesta v Sovi. Iz dosedanje prakse Sove izhaja tveganje, da za posamezna delovna mesta niso bili izbrani najbolj primerni kandidati," so sporočili.

Ponovili so tudi stališče, da je direktor Sove Rajko Kozmelj "nezakonito blokiral delo komisije". Zapisali so, da je "odločitev direktorja Sove, da ovira nadzor, po nepotrebnem ustvarila ozračje, ki je škodovalo Sovi".

Knovs se je danes glede spornega zaposlovanja na Sovi pogovoril tudi s premierjem Šarcem. Ta je še pred sejo v izjavi novinarjem ponovno zavrnil navedbe, ki so se pojavljale v javnosti v zvezi z zaposlitvijo njegove znanke na Sovi. Kot trdi, ne drži, da bi bila omenjena zaposlena na Sovi zato, ker je njegova znanka. Pravi tudi, da z njo nima stikov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  25 .01. 2020 ob  12: 00
to se dogaja, ko so podrepniki so hujši kot original
Prognostik |  25 .01. 2020 ob  11: 10
Janša numero due, a 10x manj sposoben!
vseved |  24 .01. 2020 ob  19: 49
Pipi in Melkiad sta zmočila gate!