SPOMINSKO OBELEŽJE NA BAZOVIŠKI FOJBI V SENCI PROTESTOV: Po Fernetičih in Bazovici še v Ljubljani (FOTO, VIDEO)

Trst

Predsednika Slovenije in Italije, Borut Pahor in Sergio Mattarella, sta danes pri Bazovici položila venca k spominskemu obeležju na bazoviški fojbi, zatem pa še k spomeniku bazoviškim junakom. Ob poklonu pred obema spominskima obeležjema sta se predsednika obeh držav prijela za roke. Podpisala sta tudi dokument o prenosu lastništva Narodnega doma v roke slovenske manjšine.

Ob poklonu pred obema spominskima obeležjema sta se predsednika obeh držav prijela za roke. Poklon pred bazoviško fojbo je minil v spravnem duhu, poleg predstavnikov institucij pa so se ga udeležili tudi predstavniki javnega življenja in civilnodružbenih organizacij.

Slovenska senatorka v Rimu Tatjana Rojc je ob robu slovesnosti poudarila, da gre za zgodovinski dan, "prelomni dan za zgodovino Trsta, za zgodovino te meje". Po njenem mnenju je pomembno tudi dejstvo, da sta se predsednika poklonila na dveh simbolnih krajih, ki sta ju vsaka posamezna skupnost izbrali za svoj simbolni kraj. "Mislim, da je to začetek nekega novega procesa, neke nove prihodnosti, na kateri bomo gradili našo evropsko identiteto," je ocenila Rojčeva.

Glede polemik okoli Pahorjevega poklona pred bazoviško fojbo je senatorka menila, da so vsi mrtvi vredni spoštovanja in da "ima vsakdo pravico, da spoštuje svoje mrtve. To je temelj, na katerem lahko gradimo medsebojno spoštovanje, ne smemo pa zlorabljati mrtvih, kot se je dogajalo v teh letih na 10. februar (dan spomina na žrtve fojb, op. STA), in ne smemo iz njih narediti nekaj, česar tudi oni ne bi hoteli".

Tudi Walter Bandelj iz Sveta slovenskih organizacij je ocenil, da gre za velik dan, ki pomeni tudi začetek meddržavnega dialoga. Po njegovem mnenju ne smemo pozabiti niti fašističnih grozot niti tistega, kar se je zgodilo kasneje. Tako je poudaril, da se moramo usmeriti v prihodnost in doseči spravo. "To je začetek. Škoda, da se ni začelo že pred desetimi leti," je dodal.

Da bo današnji dogodek ostal zapisan v zgodovinskih knjigah, je prepričan tudi predstavnik ezulske organizacije Nacionalno združenje Julijska krajina in Dalmacija Antonio Ballarin, ki je dejal, da je prvič, da se je predsednik ene od bivših jugoslovanskih republik poklonil spominu na fojbe. Dejal je, da je bazoviška fojba simbol "etničnega čiščenja, ki so ga bili po drugi svetovni vojni deležni Italijani v teh krajih". Sicer pa Ballarin pričakuje, da se bo z Narodnim domom na ravni italijanske države uredilo tudi vprašanje vračila premoženja optantov.

Predsednik organizacije Renzo Codarin pa je opozoril, da gre za vprašanje medsebojnega spoštovanja in priznavanja krivic, ki so jih izkusili pripadniki obeh narodov. Po njegovi oceni so polemike okoli današnjih slovesnosti v resnici zelo omejene in zajemajo le peščico ljudi, ki so nasprotovali vrnitvi Narodnega doma oz. Pahorjevemu poklonu žrtvam fojb.

Paolo Sardos Albertini iz ezulske organizacije Nacionalna liga je spomnil, da je ob letošnjem dnevu spomina na žrtve fojb sam izrazil pričakovanje, da bi tudi predstavniki slovenske in hrvaške države čim prej obiskali bazoviško fojbo, "da bi se skupaj spomnili žrtev iste tragedije". Slovenski predsednik Pahor se je po njegovem prepričanju s poklonom pred fojbo poklonil spominu tako italijanskim kot slovenskim žrtvam.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor obisk v Italiji pričenja z obiskom kasarne Reggimento Piemonte Cavalleria na Opčinah, kjer ga je z vojaškimi častmi sprejel gostitelj predsednik Italijanske republike Sergio Mattarella.

Posted by Borut Pahor on Monday, July 13, 2020

Spominsko obeležje spremljali protesti

Pred poklonom slovenskega predsednika pri bazoviški fojbi so se na mejnem prehodu Fernetiči zbrali protestniki, ki temu obisku nasprotujejo. Po ocenah slovenskih novinarjev jih je bilo okoli 150. Nosili so tudi transparente, med drugim z napisom Izdajalec. Po zaključku slovesnosti pa se je pri spomeniku na bazoviški gmajni zbralo manjše število protestnikov. Člani civilne iniciative Ne v mojem imenu 13. julij so predsedniku Pahorju očitali izdajstvo.

Kot je poudaril predstavnik civilne iniciative Mauro Dornik, se je predsednik Pahor šel poklonit prazni fojbi, za katero je zgodovinsko dokazano, da v njej ni nikogar. S svojim dejanjem pa je Pahor "potrdil, da smo genocidni narod, ki je pobijal Italijane samo zato, ker so bili Italijani" ter se s tem postavil na stran fašistov. Poleg tega je slovenski predsednik na ta način odprl pot ezulskim organizacijam, da bodo lahko zahtevale vračilo premoženja optantov v Istri in Dalmaciji, je še ocenil Dornik. Kot je dodal, tudi poklon obeh predsednikov bazoviškim junakom ni iskren, saj Mattarella ni posthumno pomilostil slovenskih antifašistov, pač pa so za italijansko državo uradno še vedno teroristi.

Predsednika Pahor in Mattarella sta pred osrednjo slovesnostjo ob vrnitvi Narodnega doma Slovencem skupaj položila venca...

Posted by Borut Pahor on Monday, July 13, 2020

Protest proti Pahorjevemu dejanju in v podporo Primorcem in tržaškim Slovencem je bil za drevi napovedan tudi v Ljubljani. Na Kongresnem trgu se je zbralo več deset protestnikov, ki so izrazili nezadovoljstvo nad današnjim obiskom Pahorja. Ob koncu so na zeleni venec kot opravičilo Primorski položili papirnate zvezde in kapljice, ki so simbolizirale takratne boje za svobodno državo.

Govorci na protestu v središču Ljubljane so spomnili tudi na grozote fašizma, prisilno italijanizacijo Slovencev in pozvali k zaščiti slovenske manjšine v Italiji. Eden od protestnikov Jaša Jenull pa je opozoril tudi na razraščanje fašizma povsod po svetu in izpostavil, da s protesti ne bodo prenehali, dokler se sovraštvo ne ustavi in prepreči.

V Drevoredu XX. septembra v Trstu pa so se po pisanju Primorskega dnevnika zbrali pripadniki desničarskega gibanja CasaPound, ki vrnitvi Narodnega doma nasprotujejo. Trg Edinost v Trstu je iz varnostnih razlogov zaprt za javnost. Ob Narodnem domu so po navedbah posebne poročevalke STA v Trstu varnostne ograje ter okrepljena prisotnost policije.

Narodni dom v Trstu formalno v rokah slovenske manjšine

Ob navzočnosti slovenskega predsednika Pahorja in italijanskega predsednika Mattarelle je bil na Prefekturi v Trstu...

Posted by Borut Pahor on Monday, July 13, 2020

V Trstu so ob navzočnosti obeh predsednikov in več ministrov obeh držav danes, ob stoti obletnici požiga Narodnega doma, podpisali dokument, s katerim je ta znova formalno prešel v last slovenske manjšine. Sam proces vračanja bo po pričakovanjih trajal več let. Vrnitev Narodnega doma slovenska stran označuje za simbolno dejanje sprave v evropskem duhu, pomembno za prihodnje odnose med Slovenijo in Italijo.

Pahor in Mattarella sta sicer danes Narodni dom tudi skupaj obiskala in se vpisala v zlato knjigo. Tržaškemu pisatelju Borisu Pahorju, ki je bil kot otrok priča požaru, pa sta izročila najvišji državni odlikovanji obeh držav.

Pahor: Današnji dan v Trstu navdih za skupen evropski dom

Današnja predaja lastništva Narodnega doma v Trstu v roke slovenske manjšine v Italiji in drugi današnji dogodki so lahko navdih "za naš skupen evropski dom" in dodatno vzpodbudo sožitju med državama, je v nagovoru slovenskim medijem v Narodnem domu dejal predsednik republike Borut Pahor.

Sto let po fašističnem požigu Narodnega doma je bil vrnjen Slovencem, s čimer je bila Slovencem zadoščena pravica, je povedal. Po Pahorjevih besedah imamo priložnost, da se ne spomnimo samo požiga, ampak vrnitve v last Slovencem.

Kritike in pozivi niso bili uslišani

Pred današnjim Pahorjevim poklonom pri bazoviški fojbi se je sicer odzvalo nekaj vidnih članov ZZB NOB, politike in stroke. Pahorjeva namera, da v okviru obiska položi venec tudi na bazoviško fojbo, po besedah predsednika ZZB NOB Marjana Križmana "pomeni udarec in negiranje vrednot narodnoosvobodilnega boja ter vseh žrtev fašizma, zlasti pa Primorcev". Zato so pred današnjim dogodkom v zvezi borcev predsednika Pahorja pozvali, naj razmisli, ali je klanjanje nad "fojbo laži" državotvorno dejanje, ter mu predlagali, da v izogib vsesplošnemu ogorčenju Primorcev odstopi od te namere.

Nad odločitvijo predsednika Pahorja so bili presenečeni tudi v Mladem forumu Socialnih demokratov Koper. "Celotna Slovenija, še posebej pa Primorska, je v drugi svetovni vojni doživela strahovite grozote, ki so bile posledica fašizma in nacizma. Gre za največje zlo 20. stoletja, ki se ne sme nikoli več ponoviti. Po našem mnenju sprava nikakor ne pomeni rehabilitacije fašizma in nacizma, ki bi jo omogočil takšen poklon," so pred današnjim obiskom Pahorja zapisali v odprtem pismu, kjer so predsednika tudi pozvali, naj močno premisli o svoji nameri, "saj je v Sloveniji še vedno kar nekaj ljudi, ki so grozote takšnega zla doživeli na svoji koži".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  13 .07. 2020 ob  20: 18
"komunisti, povsod so" je zakrinkan JJ, tako kot "Lili", haha
kokodek |  13 .07. 2020 ob  20: 16
"Lili", priznaj, da si v resnici JJ
Eho |  13 .07. 2020 ob  17: 32
Tudi en Slovenski komunist, tudi en Slovenski partizan nima veze s fojbami....Pred vojno, med vojno in po vojni so Italijani med sabo zelo hudo obračunavali, zadnja leta se pa zelo bojijo, da bi se tudi Italijanski narod razdelil, pa čejo naprtiti svoje zločine pred, med in po vojni Slovenskemu narodu....
Drek |  13 .07. 2020 ob  17: 25
Lili | 13 .07. 2020 ob 16: 08
Reci to Italijanom ,ki se niso nikoli opravicili za 24 let umorov in mucenja slovencev in z nenapovedano agresijo na Slovenijo z pripojitvijo Ljubljane Italiji v nasprotju z vojnim pravom.
Nobeden od italijanskih vojnih zlocincev zahtevanih od Jugoslavije ni stopil pred sodisce. Kje je tu pravica sodisca soditi drugemu?
Willy Brandt se je opravicil za kar so delali nemci, italijanski predsetnik pa nobeden.

Komunisti, povsod so | 13 .07. 2020 ob 16: 44
O katerem zgodovinskem dogodku govoris?
Ištrijan |  13 .07. 2020 ob  17: 24
@Komunisti, povsod so

Najboljse da nic!!! Ker pises izkljucno neumnosti brez repa in glave.....sploh glede na to, da povsod vidis komuniste (le kdo to so, bi rad vedel?!?)!!!
Eho |  13 .07. 2020 ob  17: 21
Počakajte še malo in videli boste, da bodo obtožili Slovenski narod za smrt Dučeja...
Komunisti, povsod so |  13 .07. 2020 ob  16: 44
-6
Živimo na območju s kompleksno zgodovino. Razumem konflikt, vojno, maščevanja. Posilit nič krivo 12 letno deklico in jo živo poriniti v temačno fojbo, v čast NOB, Titu ter ne vem še komu, tega ne razumem. Niti ne vem kaj bi napisal ob tem.
Lili |  13 .07. 2020 ob  16: 08
@kokodek
Ma kaj blodiš?
Kdo govori o slavju fašizma ali nacizma ali komunizma? Govorim o tem, da brez sodišča NIMA NIHČE PRAVICE soditi drugemu človeku. In to ne glede na spol,vero, barvo kože, prepričanje,... OK?
kokodek |  13 .07. 2020 ob  16: 04
"hribi", kaj bo rekel Primc, ko bo videl to slikicojQuery112304440642754844577_1594648803542?? Pahor bo spet v nemilosti in večni dolžnik pri Janši.....
kokodek |  13 .07. 2020 ob  16: 00
"Lili", torej po tvoje naj slavimo še HitlerjajQuery11230921187729104334_1594648666032??
SDSD |  13 .07. 2020 ob  15: 59
Pahor, Pahor si ti ena prodana duša, Janši se ližeš, da je grdo videt.
Lili |  13 .07. 2020 ob  15: 57
Bravo Pahor in bravo Matarella! Malo, res malo ljudi in skoraj noben politik ni sposoben takega razmišljanja, kaj šele geste!
Koliko je bilo našlih kosti v bistvu sploh ni pomemnbo! Tudi če bi našli le eno truplo, je to žrtev!
Poboji so bili, najprej s strani fašistov, potem s strani komunistov. To je dejstvo. In VSI ki so v teh luknjah in v grobovih, SO ŽRTVE! Kajti NIKOLI NIHČE ne more soditi po lastni presoji in nekoga po svojem prepričanju UBITI! Razsoja lahko le sodišče! In vsi, ki tega ne doumete, ste žal na ravni morilcev. Seveda, so ljudje, ki so izgubili svojce bili in so prizadeti, vendar zanikanje ali obračanje žrtev v teroriste, pomeni podpiranje pobojev! To velja za obe strani!
Žal, odprtega uma in ljubezni je na tem svetu zelo malo...
1