NAD PAHORJEVO ODLOČITVIJO PRESENEČENI TUDI V MLADEM FORUMU SD KOPER: "To je pljunek v obraz vseh prebivalcev Primorske"

Koper

Ob stoti obletnici požiga Narodnega doma v Trstu se bo začel postopek vračanja Narodnega doma avtohtoni slovenski narodni skupnosti v Italiji. Predsednika Slovenije in Italije, Borut Pahor in Sergio Mattarella bosta pred ponedeljkovo slovesnostjo v Trstu položila vence k spomeniku bazoviškim junakom in k spominskim obeležjem na bazoviški fojbi. Odločitev za to dejanje je predvsem v Sloveniji naletela na različne odzive. Slišati je bilo kritike, da bo Pahor s poklonom pred bazoviško fojbo pritrdil reviziji zgodovine, ter pozive predsedniku, naj se temu dejanju odpove. Tem so se pridružili tudi člani Mladi Foruma SD Koper. "Vaše dejanje je mogoče razumeti le kot poskus potvarjanja zgodovinskih dejstev in resnično ne moremo razumeti takšnega sprenevedanja. Vljudno vas naprošamo, da ponovno premislite o svoji odločitve in ravnate kot odgovoren politik, ki spoštuje zgodovino lastnega naroda," so zapisali v odprtem pismu predsedniku.

Predsednika Slovenija in Italije bosta pred slovesnostjo v Trstu položila vence k spomeniku bazoviškim junakom.

V Mladem forumu Socialnih demokratov Koper so nad odločitvijo predsednika Pahorja presenečeni. "Celotna Slovenija, še posebej pa Primorska, je v drugi svetovni vojni doživela strahovite grozote, ki so bile posledica fašizma in nacizma. Gre za največje zlo 20. stoletja, ki se ne sme nikoli več ponoviti. Po našem mnenju sprava nikakor ne pomeni rehabilitacije fašizma in nacizma, ki bi jo omogočil takšen poklon," pišejo v odprtem pismu, kjer predsednika pozivajo, naj močno premisli o svoji nameri, "saj je v Sloveniji še vedno kar nekaj ljudi, ki so grozote takšnega zla doživeli na svoji koži."

NOVO V KOPRU IN ANKARANU, PARKIRAJ VARNO IN BREZ DOTIKA, Z APLIKACIJO, KI POVEZUJE VSO OBALO: Brez plačevanja z gotovino in brez skrbi o poteku parkirnine (VIDEO)

Skupina EasyPark je vodilni globalni ponudnik digitalnih parkirnih rešitev, ki s svojo storitvijo pokriva na milijone parkirnih mest po svetu. S svojo intuitivno aplikacijo ponuja registriranim uporabnikom najučinkovitejšo rešitev iskanja parkirnega mesta v več kot 1900 mestih v Evropi. Pametna storitev EasyPark je bila od leta 2001 prejemnica že številnih nagrad.

V Bazoviški fojbi ležijo žrtve italijanskih fašistov in poklon pred takšnim grobiščem bi po mnenju članov Mladi Forum SD Koper pomenil žalitev slovenskega naroda ter žalitev vseh tistih, ki so se borili proti narodnim izdajalcem.

"Kot predsednik Republike Slovenije, vrhovni poveljnik obrambnih sil in človek na najvišji politični funkciji v naši državi ste dolžni poskrbeti za slovenski narod ter za ohranjanje kulture in zgodovine lastnega naroda," so zapisali predsedniku in dodali, da se potvarjanje zgodovine dogaja ravno s takšnimi dogodki. Menijo, da je Pahorjev poklon sramotno, nedržavotvorno dejanje, ki neposredno blati vse padle v drugi svetovni vojni.

"Kot predsednik Republike Slovenije imate moralno dolžnost, da poskrbite za Slovence v zamejstvu, ki se soočajo z izjemno perečimi in različnimi problemi, nikakor pa ni vaša dolžnost poklon pred grobnico, v kateri so pokopane žrtve fašizma. To je pljunek v obraz vseh prebivalcev Primorske," so še zapisali v pismu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  11 .07. 2020 ob  15: 26
@čarli, tvoj omladinac Janez gotovo ni presegel leta 45 in je z omladincem Borutom tudi kriv, da fašisti dvigajo glave in stegujejo prste po slovenskem ozemlju!!!! @Janez, ti raje preberi, kakšno knjigo, če zmoreš ….
kokodek |  11 .07. 2020 ob  15: 19
v pondeljek bo Pahor legaliziral fašistično laž o fojbi in nas vpisal na seznam genocidnih narodov. italijanski ki fašisti bodo praznovali, naši kolaboranti pa bodo še bolj ponosni na svoja izdajalska dejanja. mladi fantje, ki so se prvi v Evropi uprli fašizmu, zgleda, da so umrli zastonj. Smrt fašizmu!!!!!
Janez |  11 .07. 2020 ob  08: 38
-3
Verjamem, da je tiste, ki živijo v ukradenih italijanskih hišah in vilah po slovenski Istri, malo strah.
čarli |  10 .07. 2020 ob  19: 03
-6
Žal nekateri še vedno živijo v letu 1945.