PIRANČAN SVARI PRED "VELEIZDAJO" PREDSEDNIKA PAHORJA: "Poklon na izmišljeni bazoviški fojbi je priznanje iredentistične in fašistične propagande"

Piran

Zveza združenj borcev za vrednote NOB predsedniku republike Borutu Pahorju predlaga, naj v okviru ponedeljkovih spominskih slovesnosti ob stoletnici požiga Narodnega doma odstopi od namere, da položi venec pred bazoviško fojbo. V nasprotnem primeru se bodo v ZZB NOB po besedah predsednika Marjana Križmana odločili o svojem odnosu do Pahorja. Praporščank in kulturnik Luka Čibej iz Pirana pa predsednika Pahorja poziva k razmisleku v izogib veleizdaje, ki bo po njegovem mnenju nedvomno izkazana tudi po razpletu ustavne obtožbe.

"Predsednik države Borut Pahor se bo poklonil na bazoviški fojbi in tako priznal in obžaloval to, kar piše tam na spominskih ploščah: da smo mi Slovenci samo v tej bazoviški fojbi, kjer leži 500 kubičnih metrov posmrtnih ostankov infojbirancev, zagrešili grozen holokavst nad ljudmi, ki jih ne bo moč nikoli prešteti in ki so bili krivi samo tega, da so bili Italijani!" meni akademski glasbenik, prof. violončela, član Civilne iniciative Piran-Pirano, praporščak ZZB NOB Pira in član folklornega društva Val Piran, Luka Čibej.

Kot opozarja Čibej, je poklon bazoviškim žrtvam - Tigrovcem, kakršnega bo v ponedeljek izvedel predsednik Pahor skupaj z italijanskim predsednikom Sergiom Mattarellom in kakršnega izvaja tudi vlada pod taktirko Janeza Janše, dejanje, ki je povsem v nasprotju z delovanjem Tigrovcev in zato nesprejemljivo, saj navkljub dejstvu, da so bili Tigrovci v nemilosti komunistov nihče med njim zaradi tega ni stopil med fašiste ali kolaboracijo.

NOVO V KOPRU IN ANKARANU, PARKIRAJ VARNO IN BREZ DOTIKA, Z APLIKACIJO, KI POVEZUJE VSO OBALO: Brez plačevanja z gotovino in brez skrbi o poteku parkirnine (VIDEO)

Skupina EasyPark je vodilni globalni ponudnik digitalnih parkirnih rešitev, ki s svojo storitvijo pokriva na milijone parkirnih mest po svetu. S svojo intuitivno aplikacijo ponuja registriranim uporabnikom najučinkovitejšo rešitev iskanja parkirnega mesta v več kot 1900 mestih v Evropi. Pametna storitev EasyPark je bila od leta 2001 prejemnica že številnih nagrad.

Po mnenju Čibeja je Pahorjev poklon na izmišljeni bazoviški fojbi priznanje iredentistične in fašistične propagande in s tem izključujoč ter protisloven. Označuje ga kot kriminalizacijo bazoviških žrtev v skladu z neofašistično propagando. "Poklon italijanskega predsednika pa je v prispodobi šahovske poteze žrtvovanje kmeta za ,,avto gol,,- šah mat," še dodaja Čibej, ki zato predsednika Pahorja poziva k razmisleku v izogib veleizdaje.

Tudi sicer ostri odzivi na Pahorjevo napoved poklona

Na Pahorjevo napoved ponedeljkovega poklona se je tudi sicer odzvalo nekaj vidnih članov ZZB NOB, politike in stroke. Pahorjeva namera, da v okviru obiska položi venec tudi na bazoviško fojbo, po besedah predsednika ZZB NOB Marjana Križmana "pomeni udarec in negiranje vrednot narodnoosvobodilnega boja ter vseh žrtev fašizma, zlasti pa Primorcev." Zato so v zvezi borcev predsednika Pahorja pozvali, naj razmisli, ali je klanjanje nad "fojbo laži" državotvorno dejanje, ter mu predlagali, da v izogib vsesplošnemu ogorčenju Primorcev odstopi od te namere.

Voditeljica SD Tanja Fajon izrazila podporo prizadevanjem za spravo, a jo hkrati skrbi, da bi poklon pred bazoviško fojbo pritrdil interpretaciji zgodovine, ki ni usmerjena v pomiritev, ampak pomeni revizijo zgodovine.

Zgodovinar in tržaški Slovenec Jože Pirjevec pa je opozoril, da bo poklon pred bazoviško fojbo napaka. Če gre Pahor na fojbo, bo priznal, da je v tistem jašku še nekaj Italijanov, ki so bili vrženi tja samo zaradi tega, ker so bili Italijani in ne fašisti. Priznal bi, da je šlo za genocidno potezo, ki pod vprašaj postavlja tudi slovensko-italijansko mejo, je dejal Pirjevec.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  12 .07. 2020 ob  11: 58
Pahor in Janša največja škodljivca Slovenije !!!!!!
kokodek |  11 .07. 2020 ob  14: 47
v ponedeljek bo brezjajčni Pahor s svojim poklonom pred fojbo potrdil fašistične laži in nas vpisal med genocidne narode. zgleda, da je bil boj mladih, ki so se prvi v Evropi uprli fašizmu, zastonj. v ponedeljek se bodo veselili italijanski fašisti, naši kolaboranti pa bodo še bolj ponosni na svoja izdajalska dejanja. Smrt fašizmu!!!!!
Tom |  11 .07. 2020 ob  10: 04
Komunisti, povsod so@, ko omenjaš Josipa Broza, si daj najprej v vednost dejstvo, da ti je on omogočil, da pišeš tovrstne neumnosti v slovenskem jeziku ! Tudi zate velja enako, kot sem napisal za spodaj navedenega butla, katerega "nick" iz spoštovanja do ostalih ne gre ponovno omenjat !
Tom |  11 .07. 2020 ob  10: 01
Veštivemjaz@, tisti "vem" lahko mirno izpustiš, kajti nevednost in neumnost, katerima si podlegel, ne pozna meja! Tudi fašisti in nacisti takih kretenov niso marali in so jih po hitrem postopku odstranili!
galeb |  11 .07. 2020 ob  09: 24
@Komunisti, povsod so
Komunistom očitaš skrajnost in sam zapadaš v drugo skrajnost.
čarli |  10 .07. 2020 ob  18: 59
Žal za naše politike še vedno ni konec druge svetovne vojne.
td |  10 .07. 2020 ob  17: 32
@Veštivemjaz, 75 let? Verjetno si še en tistih, ki ne vedo, da kdor ne pozna zgodovine je obstojen, da jo bo ponavljal.
Komunisti, povsod so |  10 .07. 2020 ob  17: 31
-11
Potemtakem je izmišljen tudi slovenski narod, saj gre za srbsko manjšino, ki komunicira z izpeljanko srbskega jezika, in išče pravice na kamenju Rimskega imperija in italijanske zgodovine. Z vsem spoštovanjem do Srbije in njenih manjšin. Ob opombi, da je fašizem nastal zaradi nevarnega širjenja pogubnega komunizma, ki je kasneje uničil polovico sveta in pustil za seboj 100 milijonov mrtvih nesrečnikov, 1 milijon samo Jugoslovanov, pod kremplji Josipa Broza.
galeb |  10 .07. 2020 ob  16: 28
Verjamem, da je Pahor doumel in razmislil, da mu po tem dejanju ni več dobrodošlice na Primorsko. Torej se je tako odločil. Upam, da bo to resnično spoštoval in upošteval. Primorci smo bili Pahorju vedno naklonjeni. BILI. Zdaj se je obrnil list...
Drek |  10 .07. 2020 ob  15: 42
10
Veštivemjaz | 10 .07. 2020 ob 15: 27
Svet bi sel naprej, ce ne bi fasisti stalno obracali zgodovino v neresnico z namenom, da DOBIJO NAZAJ TE KRAJE.
Leta 1994 so potovali Roberto Menia in Gianfranco Fini k Milosevicu v Srbijo, da bi z vojaskimi silami NAZAJ PRIKOPILI ISTRO ITALIJI. Tako, da ne mislit da se je z drugo svetovno vse koncalo. Ce ne se bos ukvarjal s politiko, se bo ona s tabo, in se bos znasel znova v FASISTICNI ITALIJI.
Veštivemjaz |  10 .07. 2020 ob  15: 28
@ Monteverdi jaz pahorja nisem nikoli vidu in ni mi zau
Veštivemjaz |  10 .07. 2020 ob  15: 27
-2
Ma s cim se ubadaste 75 let je ze mimo ko da bi zdj nekdo se spovnu na histre rimljane hune venetelongobarde franke svet gre naprej sam problem da se nebomo resli se naslednjih 15 let teh ritardiranih s opranimi mozaki ki mislijo da tITO je se med nami ...
1