NA FERNETIČIH IMAJO SPOROČILO ZA PAHORJA: "Izdajalec"

Trst

Na mejnem prehodu Fernetiči so se danes pred poklonom predsednika republike Boruta Pahorja pri bazoviški fojbi zbrali protestniki, ki temu obisku nasprotujejo. Nosijo tudi transparente, med drugim z napisom Izdajalec.

Po ocenah poročevalke STA se je na Fernetičih zbralo okoli 30 protestnikov.

Slovenski predsednik bo skupaj z italijanskim kolegom Sergiom Mattarello pred današnjo vrnitvijo Narodnega doma v Trstu slovenski manjšini položil vence k spomeniku bazoviškim junakom in k spominskim obeležjem na bazoviški fojbi, čemur nekateri nasprotujejo.

V Trstu bo ob navzočnosti obeh predsednikov in več ministrov Slovenije in Italije danes, ob stoti obletnici požiga Narodnega doma, podpisan dokument, s katerim bo ta znova formalno prešel v last slovenske manjšine. Sam proces vračanja bo po pričakovanjih trajal več let. Vrnitev Narodnega doma slovenska stran označuje za simbolno dejanje sprave v evropskem duhu, pomembno za prihodnje odnose med Slovenijo in Italijo.

Pahor in Mattarella bosta sicer danes Narodni dom tudi skupaj obiskala in se vpisala v zlato knjigo. Tržaškemu pisatelju Borisu Pahorju, ki je bil kot otrok priča požaru, pa bosta izročila najvišji državni odlikovanji obeh držav.

V Drevoredu XX. septembra v Trstu so se po pisanju Primorskega dnevnika zbrali pripadniki desničarskega gibanja CasaPound, ki vrnitvi Narodnega doma nasprotujejo.

Medtem je Pahor obisk pri italijanskem kolegu pričel z obiskom kasarne Reggimento Piemonte Cavalleria na Opčinah.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor obisk v Italiji pričenja z obiskom kasarne Reggimento Piemonte Cavalleria na Opčinah, kjer ga je z vojaškimi častmi sprejel gostitelj predsednik Italijanske republike Sergio Mattarella.

Objavil/a Borut Pahor dne Ponedeljek, 13. julij 2020

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Dinksi |  14 .07. 2020 ob  00: 10
Nesporno dejstvo je, da so partizani posledica nacizma in fašizma. Če slednjih dveh nebi bilo, partizani nebi nikoli obstajali.
kokodek |  13 .07. 2020 ob  15: 34
poročevalka STA se je peljala mimo protestnikov, toliko o številu......predsednik Pahor se je zaradi strahu najbrž peljal v kasonu za smeti ali pa v dvojnem dnu luksuznega avtomobila v katerem tihotapci ponavadi prevažajo koko. pohvala policistom. sporočilo protestov pa je, da se je predsednik Pahor v stilu, ki ga uporablja doma, poklonil fašističnim lažem o fojbi. kolikor ga poznamo to dela v zameno za fotko v časopisu in če bo imel srečo, za par sekund na RAI. izdajalec !!!!
Drek |  13 .07. 2020 ob  13: 23
11
vseved | 13 .07. 2020 ob 13: 19 Obadva delata to drzavo fasisticno. Pahor je zmeraj pomagal Jansi pri temu, da pride na oblast in s tem da hodi na domobranske spomenike prispeva k normalizaciji fasizma ter posledicno fasistizaciji slovenije. Potem pa se hodi klanjat italjanskemu fasizmu. Oba dva sta dva kosa dreka , izdajalca Slovenije.
vseved |  13 .07. 2020 ob  13: 19
Ma kaj napadate tega kljukca brez jajc, to meduzo!!? Raje dvignite glas proti komunistu na stolčku predsednika vlade , ki počasi a sigurno dela Slovenijo fašistično .
Drek |  13 .07. 2020 ob  13: 16
To so naslovi italijanskih casopisov glede obiska:

IL FATTO QUOTIDIANO:
"Trieste, Mattarella e il presidente sloveno Pahor mano nella mano alla foiba di Basovizza. Il messaggio storico della visita congiunta"
LA REPUBBLICA
"Mattarella, gesto storico a Trieste. Mano nella mano con il presidente sloveno Pahor davanti alla foiba di Basovizza "
ANSA
"Mattarella-Pahor, a Trieste la riconciliazione sulle foibe"
IL GIORNALE
"Foibe, quel gesto storico:mano nella mano a Basovizza"
IL CORRIERE DELLA SERA
"Foibe storico incontro Mattarella Pahor a Basovizza. Mano nella mano per un minuto"
IL SOLE 24ORE
"Mattarella-Pahor, mano nella mano davanti alla foiba di Basovizza. Il Capo dello Stato: «Di fronte a sfida Covid confido Ue adotti soluzioni innovative"
LA STAMPA
"Foibe, storico incontro: Mattarella e Pahor mano nella mano a Basovizza: deposta una corona "
AVVENIRE
"Visita storica a Trieste. Mattarella e Pahor, omaggio alla foiba di Basovizza"
IL MESSAGGERO
"Tragedia foibe, Mattarella e Pahor mano nella mano a Basovizza: storico incontro"
IL MATTINO
Foibe, Mattarella e Pahor a Basovizza


V NOBENEMU NASLOVU NI OMENJENO ZA KAJ SE GRE- ZA NARODNI DOM!!!
HVALA IZDAJALEC!!!!
Drek |  13 .07. 2020 ob  12: 49
Italijanski casopisi kot pricakovano omenjajo samo obisk FOJBE in bezno narodni dom ki je zagorel ocitno sam od sebe, in NIC o TIGROVCIH.

KOT PRICAKOVANO, ITALJANSKO SPOROCILO JE = == PRVI PREDSEDNIK BIVSIH JUGOSLOVANSKIH REBUBLIK KI OBISCE FOJBO===

HVALA , IZDAJALEC!!!
Ištrijan |  13 .07. 2020 ob  11: 56
IZDAJAELC je krepko premila definicija za tovrstne izmečke!