ŠOUP v podporo zakonu o štipendiranju

Koper

Predstavniki Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) se danes udeležujejo javne predstavitve mnenj o Zakonu o štipendiranju v Državnem zboru RS, kjer se zavzemajo za sprejetje novega Zakona o štipendiranju, ki so ga pripravili skupaj s Študentsko organizacijo Slovenije (ŠOS).

Predlagan zakon je z oddajo podpisa na Upravnih enotah v tednu dni podprlo več tisoč državljank in državljanov. Poleg predstavnikov ŠOUP-a bo zakon v Državnem zboru RS javno podprlo tudi Primorsko svetovalno središče Koper.

"Seznanjeni smo s predlogom Zakona o štipendiranju, ki ga je pripravilo Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve RS, a menimo, da ta ne rešuje štipendijske problematike v določeni meri. Ključno je, da se sprejme boljši zakon od sedanjega in da študenti sploh prvič dobimo zakon, ki bo reševal realne probleme," meni predsednik ŠOUP-a, Marko Pavlič (na fotografiji).

Predlog novega Zakona o štipendiranju, kot ga predlaga ŠOS, vrača državne štipendije mladoletnim dijakom, pri Zoisovih štipendijah daje prednost nadarjenosti pred pridnostjo in ocenami, uvaja deficitarne štipendije ter ureja kadrovske štipendije, da bi bile le-te bolj privlačne tako za delodajalce kot tudi dijake in študente. Na ŠOUP-u poudarjajo, da nov zakon predvsem popravlja krivice, ki so nastale s sprejetjem Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (ZUPJS), s katerim so bile denimo mladoletnim dijakom odvzete državne štipendije, v cenzus pa se odtlej šteje tudi premično in nepremično premoženje družin prosilcev za štipendije.

"Z mandatom trenutne vlade študenti ne moremo biti zadovoljni, saj menimo, da ni dovolj zaščitila pravic najšibkejših in socialno ogroženih, dostopnost študija se je s tem še zmanjšala. Nov zakon o štipendiranju po drugi strani rešuje številne pereče probleme. Omogoča nemoteno izobraževanje vsem, ki so dovolj kompetentni in nadarjeni, ne glede na socialni ali družbeni položaj in prav to bi moralo biti edino merilo dostopnosti študija," še sporoča Marko Pavlič.

S predlogom zakona, ki ga je pripravil ŠOS, se strinjajo tudi na Primorskem svetovalnem središču Koper. Njihova predstavnica Barbara Kramžar opozarja: "Na podlagi prakse in vsakodnevnega dela s študenti ugotavljamo, da je sprememba štipendijskega sistema nujna. Predlog ŠOS natančno ureja vsa področja, ki morajo biti po našem prepričanju vključena; to so državne štipendije, Zoisove štipendije in kadrovske štipendije."

Sorodne vsebine:

Koprski študenti za starejše

Sum gospodarskega kriminala na ŠOUP-u

"Nisem trgovski potnik"