ŠOKANTNI PRIZORI S KITAJSKE TRŽNICE, KJER JE IZBRUHNIL KORONAVIRUS: Med kačami, koalami in škorpijoni naprodaj tudi netopirjeva juha (FOTO, VIDEO)

Svet

Novi koronavirus 2019-nCoV, ki je izbruhnil v kitajskem mestu Wuhan, se je razširil na več drugih držav, pri čemer je umrlo najmanj 26 ljudi. Menijo, da epidemija izvira iz ribje tržnice, ki so jo medtem zaprli, celotno mesto pa je v karanteni.

Wuhan ima približno 11 milijonov prebivalcev, več kot London in New York. Doslej so zaznali 13 okužb izven Kitajske. Virus se je razširil na Tajsko, Južno Korejo, Tajvan, Vietnam, Singaupur in Japonsko, dosegel pa je tudi ZDA. V več državah, vključno z Veliko Britanijo in Kanado, medtem še preverjajo sume na okužbo. Marsikje tudi nadaljujejo s preverjanjem potnikov, ki prispejo iz Kitajske.

Žarišče izbruha koronavirusa predstavlja provinca Hubei, ki šteje prek 20 milijonov prebivalcev. Okužbo z virusom so do sedaj potrdili pri 876 ljudeh. Od 26 ljudi, ki so zaradi okužbe umrli, sta dva umrla izven province Hubei – v četrtek moški v provinci Hebei, danes pa bolnik v severovzhodni provinci Heilongjiang, ki meji na Rusijo in je okoli 2000 kilometrov oddaljena od Wuhana.

Na Twitterju se je razširil spodnji posnetek, kako bolni ljudje kolabirajo na ulicah, domnevno zaradi tega, ker nočejo obiskati bolnišnice v svoji regiji.

Kitajske oblasti želijo širjenje virusa omejiti s prometno izolacijo mest na območju izbruha. Od četrtka, ko so stroge omejitve glede potovanj najprej uvedli v 11-milijonskem Wuhanu, so podobne ukrepe uvedli v že skupno desetih mestih. Omejitve niso povsod enake, večini mest pa je skupna ustavitev javnega prevoza, vključno z letališči. Prebivalcem oblasti priporočajo, naj ne odhajajo nikamor, z območja poročajo tudi o zaporah cest.

A omejitve z namenom širjenja niso omejena le na provinco Hubei. Oblasti so denimo v Pekingu in Hongkongu odpovedale tudi večje javne dogodke, vključno s tistimi, predvidenimi ob bližajočem lunarnem novem letu. Od sobote bo za obiskovalce zaprto tudi Prepovedano mesto, ki ga na dan obišče do 80.000 ljudi. V Wuhanu medtem pospešeno gradijo novo bolnišnico s predvidenimi tisoč posteljami, v kateri naj bi zdravili vedno večje število obolelih. Poslopje naj bi bilo zgrajeno že v začetku februarja.

Koronavirus je širok spekter virusov, prisotnih pri živalih, ki se lahko v določenih okoliščinah prenašajo na človeka. Stik z mesom različnih živali, ki se prodajajo na veletržnici z morskimi sadeži, je bil ugotovljen kot verjeten vzrok prvih prijavljenih okužb pri ljudeh.

Lokalni mediji so naredili seznam živali, katerih meso naj bi bilo na voljo na trgu. Informacije niso popolnoma preverjene, vendar so se razširile na socialnih medijih. Na seznamu 'osumljencev' za širjenje okužbe je med drugim tudi juha iz netopirja.

Seznam živali, ki so jih prodajali na tržnici, je dolg: perutnina, živina, prašiči, gosi, zajci, psi, jeleni, kače, želve, škorpijoni, kuščarji, lisice, krokodili, osli, noji, labodi, pa tudi črički, pavi, jazbeci, vidre ter kenguruji in koale. Prodajalci so imeli živali in njihove ostanke shranjene v umazanih lavorjih, umazane so tudi njihove rokavice ter tehtnice, na katerih tehtajo meso. V ponudbi so imeli kar 112 različnih vrst mesa.

Trenutno ni cepiva za ta virus.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukuruz |  26 .01. 2020 ob  20: 19
Kitajska je bila med drugo sv.vojno okupirana s strani Japonske in ker je bila ogromna lakota so ljudje pojedli kar jim je prislo pod roke,od skorpijonov,pajkov,mack,psov.
V bistvu malo zalostno vseskupaj,vendar ce so hoteli prezivet ni bilo druge