SOCIALNI SISTEM DELUJE TUDI V ČASU KRIZE: Posamezniki v stiski lahko zaprosijo za izredno pomoč

Slovenija

Sistemi socialnih pomoči so vzpostavljeni tako, da bodo nemoteno delovali tudi v času krize zaradi novega koronavirusa, je danes poudaril minister za delo Janez Cigler Kralj. Posamezniki v stiski lahko zaprosijo za izredno socialno pomoč, vanjo bo v primeru družin vključen tudi dodatek za izgubljen brezplačen obrok otrokov v šolah.

"Družine, ki so se morda zaradi izgube dohodka ali že doslej nizkega dohodka znašle v stiski, prosim, da se obrnejo na center za socialno delo, kjer je mogoče zaprositi za izredno socialno pomoč," je na današnji novinarski konferenci na vprašanje o velikih družinah odgovoril minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cigler Kralj. V to pomoč bo vključen tudi dodatek za izgubljen brezplačen obrok v šolah, je dodal.

Velikim družinam bo aprila po uradni dolžnosti izplačan tudi dodatek za veliko družino. Tako Cigler Kralj ocenjuje, da je socialno varstvo za družine tudi v času epidemije novega koronavirusa ustrezno zagotovljeno. V pripravi protikoronskega zakonskega paketa pa vlada išče tudi možnosti za pomoč še drugim upravičencem.

Sicer je zatrdil, da je delo zaposlenih na centrih za socialno delo organizirano tako, da bodo "vse pravice pravočasno zagotovljene in izvajane". Tiste pravice, ki bodo zapadle v marcu, se bodo avtomatsko podaljšale. Vsekakor pa krizna pomoč ne bo odvisna od trenutne upravičenosti in ne bo vplivala na prihodnjo upravičenost, je zatrdil.

V primeru čakanja na delo je Cigler Kralj ponovno pojasnil, da delavcu pripada 80 odstotkov neto plače. Država bo v takem primeru pokrila vse prispevke in celotno 80-odstotno nadomestilo plače. "Izvedbeno bomo to naredili tako, da bo za podjetja najmanj stresno, najmanj birokratsko in najbolj preprosto," je poudaril. Dodal je, da podrobnosti tega, kako bo ukrep deloval v praksi, sodelavci še pripravljajo.

Izpostavil je tudi, da bo za samozaposlene, ki nimajo zaposlenih, država pokrila prispevke in 70 odstotkov minimalne plače - slednja se giblje okoli 470 ali 490 evrov. Skupaj bo torej krizna pomoč za te samozaposlene dosegla skoraj 900 evrov na mesec.

Glede popoldanskih s.p. in študentov, ki živijo v zasebnih nastanitvah, pa je poudaril, da "v postopku priprave ukrepov iščemo rešitve", o podrobnostih pa še ni mogel govoriti.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija