SO SE OPIČJE KOZE PO EVROPI ZAČELE ŠIRITI ZARADI RAVE ZABAV? Prvi primer potrdili tudi pri nas

Slovenija

V Sloveniji so pri moškem potrdili prvi primer opičjih koz, so potrdili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Gre uvožen primer s Kanarskih otokov, zdravstveno stanje bolnika, ki je simptome razvil po vrnitvi v Slovenijo, je dobro, je povedal predstojnik centra za nalezljive bolezni NIJZ Mario Fafangel.

Se bolezen po Evropi širi na rave zabavah?

Po besedah direktorice ECDC Andree Ammon pri vseh dosedanjih potrjenih primerih beležijo blage simptome. Četudi je poudarila, da je nevarnost širjenja med splošno populacijo zelo nizka, pa je dodala, da je verjetnost nadaljnjih prenosov okužb med ljudmi z več spolnimi partnerji visoka.

Andy Seale, svetovalec WHO pri programih v zvezi s spolno prenosljivimi boleznim, je poudaril, da, četudi lahko pride do okužb prek spolnih odnosov, opičje koze niso spolno prenosljiva bolezen. "Četudi vidimo primere okužb med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, to ni bolezen gejev," poudarja Seale, ki je to statistiko pripisal dejstvu, da gre za del populacije, ki je zelo proaktiven pri odzivanju na nenavadne simptome, navaja AFP.

Medtem pa je v intervjuju za The Associated Press dr. David Heymann, ki je prej vodil oddelek za nujne primere WHO, dejal, da je vodilna teorija, ki pojasnjuje širjenje bolezni, spolno prenašanje med geji in biseksualci na dveh rave zabavah v Španiji in Belgiji.

Rosamund Lewis iz WHO je včeraj dejala, da so v preteklih letih že beležili okužbe z virusom opičjih koz zunaj endemičnih držav, a dodala, da je tokrat prvič prišlo do številčnih okužb med ljudmi, ki niso potovali na endemična območja. Strokovnjakinja WHO je sporočila, da še vedno ni znano, če je virus morebiti mutiral, je pa izrazila prepričanje, da je to zelo malo verjetno, češ da so takšni virusi ponavadi stabilni.

Okužbe z virusom opičjih koz so bile v zadnjem tednu zabeležene v Evropi, Severni Ameriki in Avstraliji. Po sobotnih podatkih WHO so laboratoriji v 12 različnih državah zunaj endemičnega območja poročali o sumih okužb.

BONUS VIDEO: Kaj menite o incidentu na Prazniku refoška?

Kakšni so simptomi?

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) opičje koze povzroča virus, soroden virusu, ki je kriv za bolezen črnih koz, ki je bila z globalno kampanjo cepljenja izkoreninjena leta 1980.

Simptomi pri okužbi z virusom opičjih koz so lahko blagi ali resni. Sprva se pojavijo simptomi, podobni gripi, kot so vročina, bolečine v mišicah in otekle bezgavke. Pozneje pa lahko pride do izpuščajev in ran, ki so občasno tudi boleče.

Gre za bolezen, ki se na ljudi prenese z živali - praviloma z glodavcev in primatov - in se najpogosteje pojavlja v tropskih gozdnatih predelih Srednje in Zahodne Afrike. Do prenosa prihaja tudi med ljudmi, in sicer ob stiku s kožnimi ranami okuženega ali ob stiku z materiali, ki so se dotikali kože okuženega. Prav tako lahko pride do okužbe z izmenjavo telesnih tekočin ali kapljično. V primera takšnega prenosa mora biti stik tesen in tudi trajati mora nekaj časa, zato ni bojazni, da bi se bolezen hitro prenašala.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  24 .05. 2022 ob  12: 52
To je heroes zoster ki so vam ga vnesli s cepljenjem
manemebasat |  24 .05. 2022 ob  12: 40
Dr's Bailey:
"Mitologija o opičjih kozah"
"Pregled znanstvenih dokazov razkriva, da glede opičjih koz:
(a) ni dokazov o fizičnem delcu, ki bi ustrezal definiciji virusa;
(b) ni dokazov, da bi se kaj prenašalo med ljudmi;
(c) ni mogoče potrditi diagnoze opičjih koz;
PCR so klinično nepotrjeni testi.
Z drugimi besedami, če vidimo "pandemijo" opičjih koz, ki se uporablja kot izgovor za uveljavljanje globalističnega terorizma, bo to na hrbtu druge "PCR-demije", ne tiste, ki bi imela kakršno koli podlago v naravi."
manemebasat |  24 .05. 2022 ob  12: 16
Se en nateg farmamafije in kriminalcev WHO. Vse slike na netu od teh opicjih koz so stare ene ze od 2010. Ne nasedajte. Drzave podpisujejo sporazum z WHO in predajajo suverenost tej kriminalni organizaciji, ki bi v primeru pLandemije (seveda zlagane in zrezirane) imela pooblastila izven zakonov teh drzav. Izdajalci!
manemebasat |  24 .05. 2022 ob  12: 10
Se ena velika laz tako kot covid
vseved |  24 .05. 2022 ob  10: 29
Ritopikci so glavni prenašalci .