SO LOKALNI POLITIKI POZABILI NA PREDVOLILNI ČAS? Piranski občinski svetniki bodo odločali o novih cenah in plačljivih parkiriščih

Piran

O podražitvah parkirnih mest v piranski občini smo poročali že novembra lani, ko je Andrej Korenika na Facebook strani Gibanje Portorož opozoril na "nove plave cone na območju od Bučkota do Cappuccina in v okolici Športne dvorane Lucija". Zadkovićeva "podpora" plačljivih in dražjih parkirišč pa se ne sklada z njegovimi predvolilnimi obljubami. Še pomnite, kako mu je "prekipelo", ko so mu redarji leta 2018 zaradi neplačanega parkiranja na avtomobilu pustili položnico?

Kot so davi poročale Primorske novice, postajajo po predlogu Okolja Piran nekatera parkirišča na novo plačljiva. Pri kiosku v središču Strunjana bo začetna ura znašala 1,5 evra, izven sezone pa 0,5 evra. Nasproti gostilne Trta bo brezplačna samo prva ura, nasproti gostilne Sosič pa bo parkirišče plačljivo med 1. aprilom in 30. septembrom, začetna ura bo znašala 1,5 evra.

Na občini so sicer upoštevali predlog Krajevne skupnosti Portorož, tako da je prva ura parkiranja za Splošno plovbo še brezplačna. Vsaka naslednja pa stane 1,5 evra. Med 1. aprilom in 30. septembrom bo plačljivo tudi parkirišče na Belem Križu, kjer bo prva ura brezplačna, vsaka naslednja pa bo stala en evro.

Đenio Zadković

Parkirišča so se znašla tudi na drugi točki sklica 7. dopisne seje občinskega sveta Občine Piran, kjer bodo odločali o novih cenah in plačljivih parkiriščih v občini. 

"Nujnost obravnave predloga sklepa o dopolnitvi sklepa o določitvi plačljivih parkirišč in tarif za parkiranje izhaja iz same problematike parkiranja na območju občine, s katero se občani na nekaterih lokacijah srečujejo predvsem v poletnih mesecih. S strani velikega števila krajanov, upravljalcev stanovanjskih blokov so namreč zahteve po ureditvi tega parkirnega sistema v smeri celovito usklajenega sistema plačljivih parkirišč za upravičence do parkiranja na posameznih lokacijah – parkiriščih," je zapisal Zadković v sklicu seje.

Ni sicer povsem jasno, zakaj bi bil Zadković podpornik plačljivih parkirišč. Predvsem glede na to, kako se je leta 2018 razpisal na družbenem omrežju Facebook, ko je s strani občinski redarjev prejel kazen zaradi neplačila parkirišča.

Naj spomnimo tudi na ta dogodek. Zadković se je udeležil sestanka Krajevne skupnosti Portorož in medtem parkiral svoj avtomobil, ne da bi plačal parkirnino. "Na občini se je nakopičilo toliko stvari, ki ne štimajo, da je folku prekipelo, tako kot je prekipelo meni, ko sem po končanem sestanku na KS Portorož na vratih avtomobila "doživel" na šipi nalepljeno kazen redarske službe in ponovno znorel, ker mi še ni jasno, zakaj jaz kot domačin ne morem parkirati avtomobila v praznem Portorožu," je med drugim zapisal.

Zadković, takrat še kandidat za župana, je bil še bolj zgovoren. Spraševal se je namreč, kdo je bolj pomemben od domačinov. "Kaj se hecamo? Kdo je avtor te, z logiko skregane, škodljive politike, ki namesto, da bi ljudi privabljala, jih raje odganja, ker je tako bolj racionalno, saj ima redarstvo oziroma inšpekcijska služba posledično manj dela."

Občinski svetnik GZOP Kristijan Cerovac pa izpostavlja še nekaj drugega. Občina je namreč abonmaje omogočila le nekaterim. "Kot sem povedal že na seji, žal, piranska občina je občina dveh hitrosti: imamo prvorazredne in drugorazredne občane. Nekateri lahko imajo abonmaje, drugi pa ne," navaja.

Kristijan Cerovac

Čeprav abonmaji piranske občine resda rešujejo nekatere težave s parkirišči, Cerovac izpostavlja, da bosta abonmaje imela le Piran in Lucija. "Kaj pa vsi ostali? Kaj pa Portorož, Sečovlje, Nova vas, Sveti Peter, Padna? Še naprej vztrajam, da ne rabimo celodnevnega abonmaja. Bolj smiselno bi bilo imeti abonma za tri do štiri ure in da ta čas lahko parkiramo zastonj," pojasnjuje in poudarja, da ga najbolj moti, "da nimamo vsi enakih pogojev".

"Absolutno pa se ne strinjam glede cenika, ker še danes ne vemo, kakšna je metodologija za izračun cene. Tega se ne da početi preko palca. Drugič pa, ne vemo, kje ta denar konča. To je namenski denar, torej bi se moral vračati v infrastrukturo, namenjeno garažnim hišam in parkiriščem. To je bilo tudi obljubljeno Pirančanom, da se bo to, kar plačujejo, zbiralo v posebni fond za garažno hišo. Pa tega ni," še pove Cerovac.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Cazzimperio  |  17 .06. 2021 ob  13: 40
13
Genio palček je podpornik plačilnih parkirišč, ker mu je to sugeriral direktor (uzurpator javnega denarja) komunale.
Genio spomni se kaj si obljubljal pred volitvami.
Tega se drži zato smo te volili.
vseved |  17 .06. 2021 ob  13: 03
Cerovac, kupi si bicikl.