Snowden v Rusiji našel službo

Ameriški žvižgač Edward Snowden, ki mu je Rusija odobrila začasni enoletni azil, je v tej državi našel službo. Njegov ruski odvetnik Anatolij Kučerena je sporočil, da bo novembra začel delati za neko spletno stran. Medtem pa so se v javnosti pojavile nove fotografije, ki Snowdna prikazujejo na izletu z ladjico v Moskvi.

Ruska spletna stran Life News je objavila fotografijo Snowdna na izletu v središču Moskve. Fotografija naj bi nastala septembra, spletna stran pa je zanjo plačala 100.000 rubljev (dobrih 3000 dolarjev).

Ista spletna stran je ta mesec že objavila fotografijo Snowdna, ki potiska nakupovalni voziček. Kučerena je kasneje fotografijo razglasil za avtentično, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nova fotografija pa je veliko boljše kakovosti in bližja. V ozadju prikazuje znamenito moskovsko cerkev Kristusa Odrešenika, posneta pa je bila na reki Moskvi, ki teče mimo Kremlja. Ob njem stoji ženska s svetlimi lasmi, katere obraza ni mogoče videti, lahko pa bi šlo za Sarah Harrison, zaposleno pri WikiLeaksu, ki je Snowdna spremljala od njegovega prihoda v Moskvo.

Po poročanju Life News fotografija dokazuje, da Snowden bodisi živi v Moskvi, bodisi prestolnico redno obiskuje.

Snowden bo kmalu pričel z delom

Sicer pa bo Snowden po poročanju tujih medijev kmalu začel z delom. "Zagotavljal bo podporo za veliko rusko spletno stran," je povedal Kučerena, imena strani pa ni izdal "iz varnostnih razlogov".

Snowden je v Moskvo priletel iz Hongkonga 23. junija. Ker so mu ZDA preklicale potni list, je več tednov ostal ujet na tranzitnem območju letališča Šeremetjevo, medtem ko so ruske oblasti razmišljale, ali naj ga izročijo ZDA ali naj mu pomagajo. Letališče je končno zapustil 1. avgusta, potem ko je dobil začasni politični azil v Rusiji.

Od takrat se v javnosti njegove fotografije in videoposnetki pojavljajo izredno redko. Je pa Kučerena že pred časom izpostavil, da bi Edward rad našel službo, saj da mora sedaj živeti z zelo skromnimi sredstvi, ki prihajajo večinoma iz naslova donacij.