SMUKA SE BO ZAČELA TUDI NA PRIMORSKEM: Po vseh težavah bodo vendarle zagnali smučišče Kanin

Slovenija

Na najvišjem slovenskem visokogorskem smučišču Kanin po odpravi vseh tehničnih motenj v nedeljo odpirajo letošnjo zimsko sezono. Obratovali bosta dve napravi, krožnokabinska žičnica in vlečnica Podi. Smučišče Cerkno medtem ostaja zaprto.

Smučarjem bo od nedelje na Kaninu na voljo osrednja kaninska proga Skripi med postajama D in C, najmlajšim pa proga Podi na vrhu smučišča. Predprodajo vozovnic so podaljšali do 23. decembra, že danes pa je med 9. in 13.00 možen nakup vozovnic na blagajni.

Smučišče Kanin se je v tem tednu soočalo z izpadom elektrike. V sredo so vzdrževalci Elektra Primorska popravili pretrgan elektroenergetski kabel, zaradi katerega so bili vsi objekti više od postaje B kaninske krožnokabinske žičnice brez elektrike. Od srede so petka pa so za delo na višinah posebej izurjeni delavci popravljali tudi komunikacijski (optični) kabel, ki povezuje postaji C in D in brez katerega obratovanje žičnice ni mogoče. Če je bilo za pretrganje električnega kabla krivo obilno sneženje zadnjih dni, pa je komunikacijski kabel na krožnokabinski žičnici in sedežnici Skripi na tla vrgel močan veter.

ŠTARTAMO V NEDELJO, 20.12.2020 - Kaj je lepšega, kot Sončni Kanin s 4 metri snega. ????❄️❄️❄️???? Obratovala bo vlečnica...

Posted by Kanin - Sella Nevea on Friday, December 18, 2020

Po pojasnilih direktorice Javnega zavoda Sončni Kanin Manuele Božič Badalič četrtkovo helikoptersko proženje plazov nad progama Graben in Prevala ni bilo uspešno. Razstrelivo na suhem in prhkem snegu namreč ni imelo pravega učinka. Kaninski delavci so sicer steptali progo do sedla, ki kaninsko smučišče povezuje z italijanskim Sella Nevea, dlje pa zaradi nevarnosti plazov niso šli. Italijansko smučišče sicer do nadaljnjega ostaja zaprto.

Na Smučarskem centru Cerkno so medtem predvidevali, da bodo letošnjo zimsko sezono odprli ta konec tedna, vendar, kot kaže, to ne bo mogoče. Kot pojasnjuje direktor Hotela Cerkno, pod okrilje katerega sodi tudi smučarski center, Jože Oplotnik, so smučarske naprave sicer pripravljene, vendar se soočajo z dvema ključnima problemoma - prvi je pomanjkanje snega, drugi pa aktualni ukrepi oz. sklepi vlade in priporočila NIJZ. Slaba snežna podlaga in za umetno zasneževanje neprimerne temperature smučarske delavce v Cerknem skrbijo po tehnični plati, po zdravstveni pa priporočila NIJZ, ki na sedežnici predvidevajo vožnjo ene osebe oz. članov istega gospodinjstva. Po drugi strani, dodaja Oplotnik, se lahko v vozilu, registriranem za devet oseb, pelje le šest potnikov.

Nadalje Oplotnika skrbi tudi omejitev delovanja gostinskih in prenočitvenih obratov. Še vedno je namreč v veljavi odlok, ki gostinske obrate omejuje na ponudbo hrane in brezalkoholnih pijač za s seboj, obenem pa prepoveduje njihovo uživanje na javnih površinah.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
magik |  19 .12. 2020 ob  11: 38
ADIJO PAMET!
Smučanje je pomembnejše od izobraževanja, skrbi za starejše, umiranja zapuščenih in osamljenih, čakalnih vrst v zdravstvu!
Celo vladna strokovna zdravstvena elita je dala prednost smučanju pred skrbjo za po njihovih nedavnih besedah izmučeno zdravstveno osebje, ki naj bi bilo na koncu moči in dihalo na škrge!