NA KANINU ŠTIRI METRE SNEGA, S SMUKO PA ŠE VEDNO NIČ: Ostali brez elektrike in brez telefonskega signala

Slovenija

Na smučišču Kanin, ki se šibi pod težo snega, so uspeli rešiti težave z elektriko, tako da je zdaj spet normalno preskrbljeno z električno energijo. Okrepljena ekipa Elektra Primorske je namreč po šestih urah uspela priti do mesta okvare in uspešno odpravila napako, so sporočili iz Elektra Primorska.

Na Kaninu je v soboto popoldne prišlo do izpada električnega napajanja med postajama C in D krožnokabinske žičnice. Zaradi velike količine novozapadlega mokrega snega, ki se je oprijemal vodnikov, se je pretrgala žica. Kot so navedli v Elektru Primorska, so elektrovzdrževalci še isti in naslednji dan peš šli v pregled, kolikor so jim razmere zaradi novozapadlega snega omogočale. Na omrežju, ki so ga na ta način lahko dosegli, niso našli napake. V soboto so zagotovili elektriko do postaje B krožnokabinske žičnice, na višje ležečih predelih pa odklopili električno napajanje.

Za pregled ostalih delov omrežja so nameravali uporabiti helikopter, ki pa zaradi vremenskih razmer v nedeljo in ponedeljek ni mogel poleteti, tako da so se obrnili na podjetje, ki izvaja polete z brezpilotnim letalnikom. Na ta način so danes preleteli daljnovod in odkrili napako - odtrgano žico pod postajo C kaninske žičnice.

Danes zjutraj so se vzdrževalci peš odpravili na mesto napake, ki je sicer približno dve uri in pol hoje oddaljeno od postaje B, a jim je zaradi debele snežne odeje in težavnega terena tja uspelo priti šele po šestih urah. Napako so odpravili, tako da so daljnovod spet lahko priklopili na električno omrežje, smučišče Kanin pa je od 16.15 spet priskrbljeno z elektriko. Vzdrževalci Elektra Primorske so se v dolino vrnili s helikopterjem. V Eleketru Primoska ocenjujejo, da drugih napak na daljnovodu ni.

Kot je pred tem pojasnila direktorica kaninskega smučišča Manuela Božič Badalič, se prekinitev električnega napajanja na Kaninu ni zgodila prvič, vendar bo tokrat odprava napake zaradi težke dostopnosti trajala dlje časa. Na Kaninu je sicer trenutno okoli štiri metre snega. Zaradi izpada elektrike si pri transportu opreme pomagajo s snežnimi teptalniki, s katerimi sicer že pripravljajo smučišče, je dodala direktorica.

Brez elektrike je bila zgornja postaja žičnice in vse sedežnice, poleg tega pa še restavracija z zamrzovalniki in hladilniki. V takšnih razmerah niso mogli preizkusiti delovanja žičniških naprav, kar pomeni, da še ne vedo, ali je letošnji sneg na napravah povzročil kakšno škodo.

Zavreči bodo morali tudi shranjeno hrano in pijačo, še dodaja Božič Badaličeva. Zaradi prekinitve napajanja oddajnika je bila sicer Bovška kotlina v delnem komunikacijskem mrku, na Kaninu tako ni bilo signala za mobilni telefon.

Sedežnica Prevala pod štirimi metri snega.

Z italijanske strani bo predvidoma v četrtek priletel helikopter, ki bo sprožil snežne plazove, ki sicer vsako leto grozijo progi Graben in Prevala. Sprožitev plazov je predpogoj, da bi o odprtju smučišča sploh razmišljali. Poleg vsega pa nad vsemi žičničarji visi še negotovost, kaj bo z epidemiološkimi ukrepi po 23. decembru, do tedaj namreč veljajo trenutne sprostitve.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
magik |  16 .12. 2020 ob  14: 06
Saj ni res, pa je!
Smučanje je pomembnejše od izobraževanja, skrbi za starejše, umiranja zapuščenih in osamljenih, čakalnih vrst v zdravstvu!
Celo vladna strokovna zdravstvena elita je dala prednost smučanju pred skrbjo za po njihovih nedavnih besedah izmučeno zdravstveno osebje, ki naj bi bilo na koncu moči in dihalo na škrge!