SMC BO SPET RAZPRAVLJAL O PRIHODNOSTI: Bodo Počivalška z ministrstva prestavili v državni zbor?

Slovenija

Izvršni odbor SMC bo po neuspešnem poskusu koalicije za razrešitev predsednika DZ Igorja Zorčiča danes razpravljal o možnih scenarijih. Ena od možnosti je vrnitev prvaka SMC Zdravka Počivalška v DZ, čeprav si ga poslanci SMC bolj želijo na mestu gospodarskega ministra. Počivalšek je v sredo navedel, da negotova situacija terja premišljene poteze.

Zdravko Počivalšek

Predlog koalicije za Zorčičevo razrešitev, ki je skupaj s poslancema Janjo Sluga in Branislavom Rajićem zapustil SMC, je v torek ob obstrukciji večjega dela opozicije na tajnem glasovanju podprlo 45 poslancev. Za razrešitev bi bilo potrebnih 46 glasov.

Če bo ostal predsednik DZ, bo to gotovo spremenilo dinamiko med DZ in vlado, je v sredo ocenil vodja poslancev SMC Gregor Perič.

Gregor Perič

"Na predvečer lockdowna sta gospodarstvo in Slovenija v ranljivem položaju. Ta negotova situacija terja premišljene poteze," pa je Počivalšek v sredo zapisal na Twitterju. Napovedal je, da bodo na izvršnem odboru razpravljali o možnih scenarijih in odločili, kako naprej. "Ravnal bom odgovorno in državotvorno, kot v SMC vedno počnemo," je dodal.

Vodja poslancev SDS Danijel Krivec je v torek že napovedal vnovičen poskus Zorčičeve razrešitve. Zdaj preigravajo scenarije, kako pridobiti ustrezno večino v DZ. Ena od možnosti je po Peričevih besedah Počivalškova vrnitev z ministrstva za gospodarstvo v DZ, a sam tega trenutno ne bi naredil. Kot je pojasnil, poslanci SMC menijo, da na položaju gospodarskega ministra Počivalšek najbolje opravlja svoje poslanstvo.

Na vprašanje, ali bi bila morebitna Počivalškova vrnitev v DZ pogojevana z zahtevo, da postane predsednik DZ, pa je odgovoril, da so številne možnosti odprte, a ne bi rad ugibal, saj bo to rezultat pogovorov. Pogovori o drugih možnostih potekajo, vsi še niso bili opravljeni.

Vladne stranke, ki štejejo 38 poslancev, lahko sicer s pomočjo DeSUS in SNS ter poslancev narodnih skupnosti pod streho uspešno spravijo večino svojih zakonodajnih predlogov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija